Covid-19

Najtraženiji papir: Naplaćuje li se potvrda o cijepljenju?

Izdavanje potvrde o prebolovanom Covid-19 u Mostaru se plaća 20 KM.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 06. 2021. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijepljeni, ali bez potvrde o cijepljenju. Sudeći prema žalbama građana na društvenim mrežama, ovo je čest slučaj. No, iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju, mali je postotak takvih. Web stranica Zavoda potpuno je funkcionalna. Razlog zašto pojedinci još nisu dobili certifikate je neadekvatan unos podataka. Ili eventualno nepostojanje podataka o cijepljenju u informacinom sustavu.

Kod liječnika

''Svjedoci smo da u prethodnom periodu određen broj građana je evidentiran samo u pisanim protokolima. Nije u elektronskoj evidenciji što sad predstavlja problem prilikom generisanja certifikata. Također, aplikacija je podešena tako da radi eliminaciju logičkih grešaka u kreiranju certifikata. Obzirom da ne želimo da dozvolimo da nam se pojave eventualno neki certifikati koji bi na sebi imao neku logičku grešku u smislu da netko ima dva različita cjepiva ili eventualno neke datume koji su pogrešno evidentiran odnosno koji nisu smisleni'', navodi Amir Ljubović, glasnogovornik ZZO KS.

U međuvremenu je sporna postala i potvrda o prebolovanom COVID-19. Kao i u većini kantona, u sarajevskom je izdavanje spomenute potvrde besplatno. No, postoje određeni kriteriji za dobivanje iste.

''Preferiramo da se potvrde o prebolovanom covidu ipak idu izvaditi kod liječnika obiteljske medicine koji vas je vodio cijelo vrijeme. Jer nam je vrlo bitan datum preležanog covida. Datum nam najbolje određuje uzorkovanje. Točije PCR test kada se radio, i prvi dan izolacije. To je dakle determinatna preležanog covida'', ističe Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Potvrda o cijepljenju u BiH

S druge strane, izdavanje potvrde o prebolovanom Covid-19 u Mostaru se plaća 20 KM. Tuzlaci 10. Potvrđeno je to i iz tuzlanskog Doma zdravlja. Kako su kazali, naplata se vrši po federalnom Zakonu o upravnom postupku. Iz sarajevskog kantona kažu kako je to besmisleno.

''Mi nemamo, niti imamo ingerenciju za druge kantone. Mišljenja da svaki kanton u skladu sa finansijskom potentnošću ZZO-a može ili ne može napraviti neku sličnu odredbu koju smo napravili mi'', kaže Šarkić.

''Konkretno potvrda o prebolovanom covidu su dostupne putem vaših timova obiteljske medicine. Također ukoliko su iste elektronski evidentirane prilikom prebolovanog covida one će također biti dostupne na ovom portalu. Istom na kojem se može preuzeti i certifikat o cijepljenju. A isto tako i rješenje o izolaciji. Nažalost po njihove osiguranike, pojedini kantoni imaju praksu da naplaćuju taj vid potvrde što mi u KS smatramo potpuno besmislenim i neopravdanim'', dodaje Ljubović.

Ministarsvo zdravstva Tuzlanskog kantona nije ni upoznato sa informacijama o plaćanju potvrde o prebolovanom koronavirusu. Resorni ministar Božo Jurić najavio je da će tražiti pojašnjenje iz kantonalnog Doma zdravlja. A to tada će građani Tuzle i Mostara, bar oni koji planiraju putovati, morati izdvojiti ne mali novac za, u nekim mjestima, besplatan papir, javlja N1.

Kopirati
Drag cursor here to close