Potpora

Prosvjed u Mostaru: Dvadesetak liječnika 'protiv nasilja u zdravstvu'

Berberović ističe kako liječnici rijetko prijavljuju nasije, kojeg je sve češće, te da su se ovim prosvjedom, ispred SKB Mostar, odlučili tome usprostaviti i zaustaviti to.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 12. 2018. u 10:59 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš posao je i ovako stresan i svaki verbalni sukob doprinosi stresu i utiče na kvalitetu rada i mislim da to ne bi nitko trebao trpjeti na svom radnom mjestu'', rekla je to Marina Berberović  ispred Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ na mirnom prosvjedu organiziranom zbog sve češćih verbalnih i fizičkih napada na liječnike.

Dvadesetak liječnika

Berberović ističe kako liječnici rijetko prijavljuju nasije, kojeg je sve češće, te da su se ovim prosvjedom na kojem se ispred mostarske bolnice okupilo oko dvadesetak liječnika, odlučili tome usprostaviti i zaustaviti to.

''Ovo je prešlo svaku mjeru i mora se zaustaviti prije nego bude kasno za nekog od nas. Sve zdravstvene ustanove u Federaciji su danas ovim povodom prosvjedovale i to je uvod u iduću godinu kada planiramo Parlamentu FBiH uputiti prijedlog za izmjene zakona da napad na zdravstvenog djelatnika tretira kao napad na službenu osobu'', rekla je Berberović.

Foto: Bljesak.info / Dvadesetak liječnika okupilo se na mirnom prosvjedu

Na upit kako riješiti slučajeve nasilja, te koliko sam sustav može doprinijeti, naročito kad je u pitanju primanje pacijenata preko reda, Berberović odgovara kako sve treba sagledati od slučaja do slučaja.

Pacijent ne može procijeniti hitnost

''Postoji trijaža i hitnost pacijenata, sami pacijenti ne mogu procijeniti koliko je koja dijagnoza hitna i da doktor primi nekog preko reda. Mi bi mogli doprinjeti na način da objasnimo pacijentima zašto je netko ušao prije i slično'', govori Berberović.

Podsjećamo, povod prosvjedu bio je slučaj u DZ Široki Brijeg, kad je liječnica zadobila ozljede zbog kojih je morala zatražiti liječnički pregled, te slučaj u Zenici kad je liječniku prijećeno pištoljem.

''Ovaj nemili događaj nas je okupio i ujedinio, došli smo iskazati podršku kolegici, ali da iskoristimo priliku da ukažemo na naš nezahvalan i nezavidan položaj. Osim što skrbimo o silnim pacijentima, manjak je liječnika, a osim verbalnih moramo trpjeti i fizičke napade, što je nedopustivo i neprihvatljivo'', rekla je ranije novinarima u Širokom Brijegu liječnica Ivanka Knezović.

Smatra da se mora poraditi na tome da liječnici budu zaštićeni zakonom.

''Znalo se i prije događati dosta verbalnih napada, pacijenti nemaju strpljenja, ne mogu čekati, a znate da je u medicini pravilo trijaže, a ako pacijent i jeste naručen on se mora strpiti ako dođu 2-3 pacijenta hitnih slučajeva, iako ste naručeni npr. u 8 sati, možete biti primljeni u 9.30, jer radimo po hitnosti. Ovo je za sada akcidentalni slučaj tjelesnog napada, ali iskazujemo podršku kolegici'', poručila je Knezović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close