Liječenje

Pronađena bakterija koja štiti od strahova i depresije

Tijekom znanstvene studije, miševima je ubrizgavana bakterija /mycobateriym vaccae/, nakon čega se pokazalo da su životinje, suočene sa opasnom situacijom, bile manje prestrašene i sa manjim rizikom od dobijanja upala ili kolitisa.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 06. 2018. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado pronašli su bakteriju koja štiti mozak od štetnog utjecaja stresa. "Medical news today" navodi da će, ako ovo otkriće bude potvrđeno u kliničkim istraživanjima, biti moguće liječenje stresa, posttraumatskog poremećaja i strahova - i to probioticima.

Tijekom znanstvene studije, miševima je ubrizgavana bakterija /mycobateriym vaccae/, nakon čega se pokazalo da su životinje, suočene sa opasnom situacijom, bile manje prestrašene i sa manjim rizikom od dobijanja upala ili kolitisa.

Nakon nekoliko tjedana od ubrizgavanja bakterije, znanstvenici su izmjerili povećan nivo protuupalnog proteina u mozgu miševa. Vrijednost alarmina, odnosno proteina koji stvara stres, bila je niža, dok je bilo više receptora čija je glavna uloga da sačuvaju protivupalne osobine imunih stanica mozga.

Znanstvenici su se uvjerili da bakterija blokira utjecaj stresa, stvarajući fenotip u mozgu otporan na stres. Ako i sa ljudima bude postignut isti učinak, to će imati ogromni utjecaj na brojne neuroinflamatorne bolesti, navode znanstvenici.

"Medical news today" piše o studijama koje povezuju mozak i crijevne bakterije. Jedna od studija ukazala je da nedostatak određene crijevne bakterije može promijeniti područja u mozgu koja utječu na strahove i depresiju. Druga studija sugerira da lijekovi protiv želudačne kiseline mogu stvoriti depresiju, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close