Mentalno zdravlje

Mladi se borili protiv depresije u Mostaru

Organizirali su niz predavanja na kojima su stručne osobe iz oblasti psihologije govorile o mehanizmima obrane, brizi o mentalnom zdravlju, te o mogućim posljedicama pandemije na isto.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2021. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Primjećujući izazove kojima su njihovi sugrađani, a posebno njihovi vršnjaci, sve češće izloženi, mladi u Mostaru su odlučili realizirati projekat pod nazivom “Mladi protiv depresije”. Pandemija, ekonomska i politička situacija u državi, nedostatak prilika, te drugi personalni i socijalni izazovi, nerijetko predstavljaju veoma tešku bitku i zahtijevaju trud i angažman pojedinaca i društva, kako bi se isti prevenirali i prevazišli. Vođeni ovom mišlju, mladi okupljeni oko Dijaloga u zajednici, komponente projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini”, su se odlučili da, pomoću granta kojeg su dobili od Međunarodne organizacije za migracije, pokušaju ukazati upravo na ovaj problem.

Organizirali su niz predavanja na kojima su stručne osobe iz oblasti psihologije govorile o mehanizmima obrane, brizi o mentalnom zdravlju, te o mogućim posljedicama pandemije na isto. Posjetili su Obiteljski centar SOS Kinderdorf i Dječiji dom Mostar, kako bi štićenicima ove dvije ustanove dali do znanja da misle i vode brigu o njima. Uručili su im i poklone u vidu stručne literature i školskog pribora, te su se ponadali da će njihov primjer slijediti i drugi pojedinci i organizacije.

Završni događaj kojeg su organizirali na Španjolskom trgu, 25.06.2021. godine, je donio niz aktivnosti građanima Mostara: dijelili su kolačiće sa pozitivnim i optimističnim porukama, razgovarali su sa prolaznicima o važnosti brige o mentalnom zdravlju, fotografirali se pomoću Fotkala (Mirror Booth-a), te upisivali poruke na veliko bijelo platno. Ovime su nastojali skrenuti pažnju na mentalno zdravlje, te istaći ulogu svakog pojedinca u njegovom očuvanju.

U vrijeme kada svjedočimo mnogim slučajevima samopovrijeđivanja, kada znamo osobe kojima teško padaju okolnosti u kojima živimo, te kada nismo sigurni da li znamo prave adrese na koje se trebamo obratiti (i da li su nam vrata na tim adresama uopće otvorena), ovakve aktivnosti su veoma bitne i govore da imamo sugrađane koji brinu, i imamo mlade koji su i više nego svjesni stvarnosti, i spremni su dati svoj doprinos za poboljšanje stanja.

Mladi su projektom i završnim događajem poslali poruku “Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja!”. Kada jurcamo za obavezama, težimo ciljevima, ispunjavamo svoju svakodnevnicu, družimo se i surađujemo – uvijek trebamo na umu imati baš ovu rečenicu. Kao i naše tijelo, i naš um treba teretanu, hranu i njegu. Mi smo ti koji to trebamo priuštiti i biti filter koji osigurava da je sve što dajemo i tijelu i umu dobro za nas.

Ali naša uloga tu ne prestaje. Isto kao što trebamo filtrirati stvari kojima je naš um izložen, isto tako trebamo paziti da ono što ide od nas ka drugima nije štetno za njih. Trebamo se sjetiti da iskreno pitamo “kako si?”, i dati do znanja da pružamo ruku podrške i pomoći ljudima oko nas.

Seid Subašič, Bakir Čolič, Ella Ljubić, Ante Marić, Marija Marić, Jasmina Dizdarević, Dario Galić i Marija Čorić su mladi koji su iznijeli ovaj projekat u Mostaru. Time su pokazali da im je stalo, i natjerali nas da se osvrnemo na temu koju čestu zaboravimo, a koja je, posebno u današnje vrijeme, iznimno bitna. Svoje iskustvo će podijeliti i sa mladima iz ostalih 17 zajednica u kojima se ovaj projekat realizira, a njihovo djelovanje će zasigurno postati primjer dobre prakse.

Lokalni koordinatori projekta koji su bili uz mlade kroz realizaciju njihove inicijative, Ivo Čarapina i Edisa Demić, kažu da su i više nego zadovoljni realizacijom projekta “Mladi protiv depresije”. Svjedočili su mnogim “aha” momentima, osnaživanju, a posebno su ponosni na podršku koju su mladi davali jedni drugima, te na odaziv i reakciju sugrađana.

Projekat „Mladi protiv depresije“ je realiziran u sklopu komponente Dijalozi u zajednici projekta "Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini", kojeg financijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close