Svi smo

Progutali ste žvakaću? Evo što se događa u vašem tijelu

Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi mogla začepiti crijeva.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 06. 2020. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan student medicine otkrio je napokon istinu o tome gdje nestaje žvakaća guma nakon što ju progutate i može li to naštetiti vašem organizmu. Mladi Kanađanin Justin (23) koji na TikToku objavljuje kao @justinmedschool objasnio je da, bez obzira na to što mnogi vjeruju da žvakaća guma koju progutate godinama ostaje u organizmu i može mu trajno naštetiti, to jednostavno nije istina.

''Odrastao sam u uvjerenju da žvaka ostaje u želucu sedam godina i može začepiti crijeva, no to općenito nije štetno. Žvaka se kreće kroz probavni sustav i izlučuje netaknuta'', kaže.

Tisuće ljudi koji su gledali video koji je objavio bili su impresionirani time što je objavio. Mnogi kažu da su tek sad osvijestili da su cijeli život 'živjeli u laži'.

''Progutao sam ogroman komad žvakaće gume kada mi je bilo sedam godina. Sad imam 26 i pitao sam se je li još u meni'', napisao je jedan komentator.

Ipak, iako kaže da od gutanja žvakaće gume neće biti štete, Justin to ipak ne savjetuje.

''Nema štete, ali nema ni koristi'', napisala je još jedna studentica medicine u komentarima.

''Može biti opasno zbog mogućnosti gušenja, i može blokirati probavu u probavnom traktu'', stoji u komentarima, dok jedan komentator kaže kako, ako slučajno progutamo žvakaću, treba piti puno hladne vode. Ona će omogućiti da žvaka lakše prođe kroz tijelo.

I informacije objavljene na Healthlineu idu u tom pravcu: Istraživanja su pokazala da tijelo ne može probaviti žvakaću gumu, već ona prođe kroz njega i izbaci se u stolici otprilike za 40 sati. Zabrinuti se treba jedino ako progutate veću količinu žvakaće gume u kratkom vremenu, jer bi ona doista mogla začepiti crijeva, prenosi Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close