Smrtonosna bolest

Proglašeno globalno izvanredno stanje zbog ebole u Kongu

U priopćenju WHO-a se navodi da je zbog jednogodišnje epidemije ebole u Kongu proglašena izvanredna situacija na globalnoj razini.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 07. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno izvanredno stanje zbog pojave ebole u Demokratskoj Republici Kongo, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju WHO-a se navodi da je zbog jednogodišnje epidemije ebole u Kongu proglašena izvanredna situacija na globalnoj razini.

Odluka o proglašenju globalnog izvanrednog stanja je donesena na sastanku Komiteta za izvanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije u Genovi u srijedu.

"Ovo je mjera koja upozorava na moguće povećane nacionalne i regionalne rizike i potrebu za intenziviranom i koordiniranom akcijom kako bi se nosili s njima", naveli su iz WHO-a na Twitteru.

Opasni virus se proširio na grad Gomu, grad od dva milijuna stanovnika.

Više od 1.600 osoba umrlo je od ebole od kolovoza prošle godine, što je druga najsmrtonosnija epidemija ovog virusa, a zaraženo je preko dvije tisuće osoba.

Prošlog tjedna je potvrđen slučaj ebole u Gomi, a to je ono čega su se zdravstveni radnici odavno pribojavali.

Izvanredne situacije u zdravstvu proglašavaju se kod epidemija koje se mogu proširiti i na druge države. Ovo je tek peti slučaj proglašavanja izvanrednog stanja ovog tipa i koristi se samo kod najozbiljnijih zdravstvenih prijetnji.

Kopirati
Drag cursor here to close