Šokantno upozorenje

Profesionalni vozači na udaru raka i impotencije

Profesija vozača veoma je opasna po zdravlje i život. Vozači su u posebno velikom riziku da dobiju rak ili postanu impotentni!
Lifestyle / Zdravlje | 07. 02. 2020. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty / Stres je najveći faktor rizika kod vozača

Profesija vozača veoma je opasna po zdravlje i život, a šoferi su u posebno velikom riziku da dobiju rak ili postanu impotentni!

Na ovo su upozorili specijalisti sa univerziteta Harvard, koji su na osnovu trinaestogodišnjeg istraživanja utvrdili da vožnja može utjecati na zdravlje.

Oni navode da je najučestaliji problem s kojim se sreću profesionalni vozači bol u vratu i donjem dijelu leđa. Glavni razlog za to, kako se objašnjava, nije često okretanje glave, već vibracije samog vozila, a doktori vjeruju da je to jedan od najvećih neprijatelja koštanog sustava. Prema istraživanjima, promjene u koštanoj srži i zglobnim površinama nastaju uslijed vibracija, što dovodi do njihove abrazije i deformacije.

Također, zbog učestalog sjedenja slabi cirkulacija krvi, što dovodi do bolova u nogama, proširenih vena, a poremećena cirkulacija krvi u zdjelici dovodi do poremećaja poput prostatitisa, urolitijaze, erektilne disfunkcije, prenosi Kurir.rs.

Tu su i nuspojave boravka u zatvorenom prostoru u kojem se javljaju isparenja benzina i goriva, koji kada sagorijevaju, emitiraju smrtonosne materije poput ugljičnog monoksida, dušika, benzapirena, fenola i teških metala. Upotreba opasnih materijala poput azbesta u proizvodnji kočionih pedala može da s vremenom prouzroči rak.

Liječnici upozoravaju kako je u današnje vrijeme najveći faktor rizika kod vozača stres. Međutim, mnogi drugi koji sjede za računalom, koji imaju nepravilan položaj tijela, izloženi su rizicima kao i vozači.

Kopirati
Drag cursor here to close