Prof.dr. Zijah Rifatbegović

U Mostaru promocija knjige pokretača transplantacijskog procesa u BiH

Prof.dr. Zijah Rifatbegović, abdominalni kirurg, promovirat će u Mostaru knjigu pod nazivom ''Donor i multivisceralnu eksplantacija organa''
Lifestyle / Zdravlje | 11. 06. 2021. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prof.dr. Zijah Rifatbegović, abdominalni kirurg, promovirat će knjigu pod nazivom ''Donor i multivisceralnu eksplantacija organa'' na kojoj je radio još od 2007. godine.

Promocija je najavljena za utorak, 15.06.2021. s početkom u 18 sati u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Knjiga obuhvaća sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedna kao udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regiji, a posebno u BiH. Većina kirurških zahvata opisana je do samih detalja potkrepljenih s odličnim ilustracijama originalnih fotografija, navode suorganizatori promocije Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH.

Suradnici na knjizi su poznati abdominalni kirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof.dr. Ferdinand Mühlbacher iz Beča, osvjedočeni prijatelje Bosne i Hercegovine, koji je 1999. bio pokretač transplantacijskog procesa u našoj zemlji.

Promocija knjige planirana je u pet BiH gradova. Tuzla, Sarajevo, Zenica, Mostar i Banja Luka.

U zadnjih 15 dana knjiga je uspješno promovirana u Tuzli i Zenica, a sada je na redu Mostar.

To je nova prilika da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa koja se s pandemijom, na žalost totalno ugasila.

O kakvoj se humanoj osobi radi, govori to da je prof.dr. Rifatbegović  14  godina uloženog rada i truda na samoj knjizi odlučio pokloniti našem Udruženju/Udruzi – Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BIH, jer će kompletan prihod od prodanih knjiga biti uplaćen našoj Udruzi, navodi se u priopćenju.

Suorganizatori su se zahvalili Medicinskom fakultetu u Mostaru na čelu s dekanom prof.Milenkom Bevandom na domaćinstvu i bezuvjetnoj potpori kod promocije ove važne knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close