Daj šta daš

Pristigla cjepiva nisu nam dovoljna ni za 2 posto stanovništva

S obzirom da je trenutno 101,800 doza u ovoj zemlji, moguće je cijepiti 50 tisuća 900 ljudi. Ili oko 1,5 posto u državi s 3,5 milijuna stanovnika.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2021. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federaciji Bosne i Hercegovine iz Srbije je donirano za medicinske radnike 10.000 doza AstraZeneca cjepiva, te u Republici Srpskoj 42.000 Sputnika V.

Danas su nakon višemjesečnog čekanja i obećanja Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine na sarajevski aerodrom stigle prva cjepiva iz Covax mehanizma: 23.400 Pfizer- BioNTech doza, a do kraja dana, prema najavama, stiže 26.400 doza AstraZenece, od plaćenih ukupno 153.600 ugovorenih doza.

Cjepiva za 1,5 posto stanovništva

Sve su namijenjene za cijepljenje prioritetnih grupa: zdravstvenih radnika, gerijatrijsku populaciju i zaposlene u staračkim domovima.  Sva COVAX-ove cjepiva također moraju proći kontrolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine .

”Agencija kontrolira svaku seriju uvezenih cjepiva. Nalaz kojim se potvrđuje ispravnost/deklariranu kvalitetu ispitivanog uzorka je uvjet da cjepiva budu primijenjena u procesu imunizacije stanovništva”, rečeno je za N1 iz Agencije.

I to je sve trenutno na tlu Bosne i Hercegovine za imunizaciju stanovništva! Ne treba zaboraviti, za imunizaciju jedne osobe, potrebne su dvije doze. S obzirom da je trenutno 101,800 doza u ovoj zemlji, moguće je cijepiti 50 tisuća 900 ljudi. Ili oko 1,5 posto u državi s 3,5 milijuna stanovnika.

Europski i svjetski standardi za imunizaciju stanovništva u jednoj državi su cijepljenje od 50 posto do 70 posto stanovništva. No i s dozama u najavi, poklonima neće biti bitno drugačije. BiH, dalje, očekuje obećane ‘poklone’ : 4.800 doza iz Slovenije, 30.000 doza iz Turske i 50.000 doza koje su najavili iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao kinesku donaciju.

Po cjepivo u Srbiju

Pomaka neće biti dok država ne kupi vlastitim novcem cjepiva dostatna bar za 50 posto stanovnika.  No, tri mjeseca su prošla od silnih obećanja o cjepivima. Povećanje novozaraženih i umrlih, te novi ubojitiji britanski soj donosi strah i definitivno odnosi nadu jer država u ovom trenutku drži i dalje otvorene granice i dozvoljava ulazak svakome bez osnovnog PCR testa.

Ljudi masovno odlaze na cijepljenje u Srbiju, gdje je otvoren ‘štand’ za strane državljane. Prvu dozu AstraZeneca cjepiva dobit ćete samo uz pokaz putovnice. Revakcinacija je za tri mjeseca. Nakon propalog posla isporuke obećanih 500.000 doza u Federaciji BiH, ponovo je formirana Ad hoc grupa. Veledrogerija Medimpex odustala je od ugovorene nabavke od 500.000 doza Sputnika V jer nisu mogli dobiti traženu garanciju proizvođača iz Rusije. I tu smo izgubili vrijeme.

Krajinagrupa je jedina veledrogerija koja je u procesu registracije za uvoz cjepiva Sputnik V u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. N1 je dobio i službeni komentar iz Krajinagrupe, kada će registracija biti završena, po kojoj bi se bez ikakve zapreke u BiH mogle uvoziti cjepivo.

„Nemamo informacije o tome u kojoj je fazi postupak registracije lijeka – cjepivo Sputnik V, a po zahtjevu koji je podnijelo gospodarsko društvo  Krajinagroup d.o.o. Banja Luka. S obzirom da je dostavljena dokumentacija jako obimna i procedura koja podrazumijeva registraciju lijeka složena, rano je iznositi projekcije o datumu okončanja postupka”, rekao je za N1 Dejan Lukajić, iz Krajinagrupe d.o.o. Banjaluka.

BiH ni na mapi

Lukajić je demantirao sve informacije da je Krajinagroup odustao od sudjelovanja u postupku nabavke cjeiva za potrebe Federalnog instituta za javno zdravstvo, te da će konačnu ponudu sa točnim rokovima isporuke dostaviti  Ad-hoc timu Vlade Federacije BiH nakon što zaprimi pismenu potvrdu mogućih termina isporuke od proizvođača. Također napominje da zahtjev za registraciju lijeka ni na koji način neće ugroziti realizaciju postupka nabavke cjepiva za Federaciju BiH.

Za to vrijeme države Bosne i Hercegovine na mapi cijepljenja koju vodi Johns Hopkins Univerzitet – nema. Ne postoji niti jedan podatak o tome koliko je doza naručeno, koliko je doza primijenjeno, koliko imamo ukupno cijepljenog stanovništva.

Kopirati
Drag cursor here to close