Reagirajte na vrijeme

Pripremite kožu za sunce

Zaštitite svoju kožu na vrijeme
Lifestyle / Zdravlje | 17. 06. 2019. u 18:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sunčani dani su se napokon vratili! No, prije nego se izložite suncu, važno je na pravilan način pripremiti kožu za ljetne mjesece. Donosimo vam savjete koji će vam pomoći da zaštitite kožu od sunca.

Napravite piling

Iako to mnogi ne znaju, piling je važan korak prije izlaganja suncu. Ovaj postupak pomaže koži da se riješi mrtvih stanica koje se akumuliraju i mogu spriječiti ravnomjerno tamnjenje. No, imajte na umu da je nakon pilinga obavezno nanijeti krenu sa zaštitnim faktorom jer je ovim postupkom uklonjen sloj koji je štitio kožu od UV zraka i ona je sad podložnija štetnim utjecajima sunca.

Preporuka je da nakon pilinga pričekate nekoliko dana prije direktnog izlaganja suncu. Odaberite piling koji odgovara vašem tipu kože: osjetljivu kožu nikako ne treba tretirati nekim grubim pilingom, dok je on primjeren grubljoj i debljoj koži.

Hidratizirajte kožu

Iako hidratantna krema ne štiti kožu od sunca, ona može, na neki način, ograničiti štetu od pretjeranog izlaganja suncu. Što se više vaša koža izlaže suncu, to postaje sve više isušena, a suha koža postaje podložnija štetnim UV-zrakama. Odaberite kvalitetnu hidratantnu kremu, koja će pomoći obnoviti zaštitni sloj kože.

Pravovremeno napravite depilaciju

Dlačice na tijelu vrsta su zaštite kože i nakon što ih uklonite, koža ostaje ogoljena i izložena direktnom suncu. Stoga, baš kao i piling, i depilaciju nemojte raditi neposredno prije izlaganja suncu, već j napravite nekoliko dana ranije, kako bi se koža smirila i bila spremna za sunce.

Postupno povećavajte trajanje izlaganja suncu

Najbolja priprema za sunčanje na godišnjem odmoru je postupno povećavanje vremena provedenog na suncu. Nikako nemojte da vaše prvo sezonsko izlaganje suncu traje cijeli dan jer bi to moglo završiti s opeklinama.

Svakako se zaštitite zaštitnim kremama s visokim faktorom koje štite od UVA i UVB zraka.

Čuvajte kožu i nakon sunčanja

Izlaganje UV zračenju izaziva promjene na koži u obliku smeđih mrlja, grube kože i bora, bez obzira jeste li izgorjeli ili ne. Kada koža dođe pod djelovanje sunčevih zraka, niz oštećenja se događa koji uzrokuju upale koje potiču proizvodnju molekula kisika koje utječu na stanični rast i stimuliraju proizvodnju enzima koji uništavaju kolagen.

Nakon sunčanja svakako kožu zaštitite kozmetičkim preparatima koji će kožu nahraniti i spriječiti oštećenja kože izazvana suncem.

Dobro je znati

Solarij ne sprječava opekline

Suprotno popularnom vjerovanju, korištenje solarija vas neće zaštititi od sunčevih opeklina. Naprotiv, solarij znatno povećava rizik od raka kože.

Proizvodi za samotamnjenje nemaju zaštitnu vrijednost

Ovi proizvodi ne pružaju zaštitu od štetnog djelovanja sunca, jer oni ne induciraju proizvodnju melanina, pigmenta koji štiti kožu od UV zraka. Ako koristite proizvode za samotamnjenje, izaberite preparate koji sadrže solarni filter ili ih kombinirajte s drugim oblikom zaštite (krema za sunčanje, šešir…).

Nutrijenti koji štite kožu od sunca

Karotenoidi su fitokemikalije snažnog antioksidativnog djelovanja zaslužne za boju narančastog, žutog i crvenog voća i povrća. Brojna su znanstvena istraživanja lansirala karotenoide na sam vrh nutrijenata koji pomažu koži da se brže i učinkovitije adaptira na UV zračenje. Tu se osobito ističe beta-karoten koji djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Među karotenoidima valja istaknuti i lutein koji ima važnu ulogu u zaštiti osjetljive strukture mrežnice oka od napada slobodnih radikala uzrokovanih izlaganjem suncu. Naime, upravo su oči, uz kožu, najosjetljiviji organ kada je riječ o sunčevim zrakama, a lutein djeluje kao filtar sunčevog svjetla apsorbirajući opasne UV zrake. Svakako valja imati na umu da kako bi se polučilo zaštitno djelovanje potrebno je uzimati karotenoide najmanje 10 tjedana prije izlaganja suncu što je znak da je upravo sada vrijeme da počnete voditi brigu o predstojećim ljetnim mjesecima, pišu Vitamini.hr.

Jedno od značajnijih novih dermatoloških otkrića je otkriće sposobnosti vitamina C da se «suprotstavi» negativnim posljedicama izlaganja suncu. Nagomilani slobodni radikali uzrokuju značajnu štetu na tkivima posebice na kolagenu i elastinu, gradivnim komponentama kože, uzrokujući, primjerice, stvaranje bora na koži. Vitamin C, kao moćan antioksidans neutralizira slobodne radikale te tako spriječava oštećenja na koži. Osim prevencije oštećenja, vitamin C igra važnu ulogu i u regeneraciji već oštećene kože kroz poticanje sinteze kolagena.

Vitamin E naziva se i «vitamin ljepote» jer potiče mnoge kemijske reakcije u organizmu koje poboljšavaju stanje naše kože. Snažan je antioksidans koji potiče popravak oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala i blagotvorno djeluje na sve tipove kože. Također, pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastajanje bora i održava kožu glatkom kroz duže vrijeme.

Vitamin A se u koži nalazi u malim koncentracijama, no apsolutno je esencijalan za zdravlje kože. Osim što ima ključnu ulogu u rastu i razvoju kože, dokazano potiče popravak oštećenja nastalih UV zrakama. Prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži uslijed čega se može razviti i deficit, a potom, posljedično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože te u najgorem slučaju prekarcinogenih lezija.

Vjeruje se da selen zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava ima ključnu ulogu u prevenciji karcinoma kože. Prema nekim saznanjima, ukoliko cijeli dan provedete na suncu, selen će smanjiti rizik od nastanka crvenila kože i opeklina. Ipak, treba imati na umu da je selen u visokim dozama toksičan pa je za pozitivan učinak neophodno držati se preporučenih količina.

Cink ima važnu ulogu u popravku oštećenja nastalih na koži. Unesen putem dodatka prehrani može voditi ka djelotvornijem oporavku od opeklina, ekcema i osipa. Cink također ima snažan učinak na jačanje imunološkog sustava koji je ljeti zbog iscrpljujučih sunčevih zraka itekako stavljen na kušnju. Cink čuva i zdravlje očiju izloženih sunčevim zrakama, ali i kože koja ljeti često postaje bezživotna. Posebno blagotvorno djelovanje cink polučuje u kombinaciji s bakrom, esencijalnim sastojkom melanina, prirodnog pigmenta u kosi.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Oni će, uz proteine kao potporu, pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, noktima da budu čvršći i kosi da bude mekša i svilenkastija. Studije su pokazale da je čak 40% slučajeva dermatitisa rezultat nedostatnog unosa vitamina B skupine prehranom.

Kopirati
Drag cursor here to close