Adolescenti u izolaciji

Prijavite se za besplatni razgovor sa psihologom

Rijetko tko se zapitao kako će se situacija odraziti na adolescente čiji mentalni razvoj umnogome zavisi od utjecaja okoline, pogotovo u izvanrednim okolnostima.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 04. 2020. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija izazvana pandemijom koronavirusa natjerala je sve da se prilagode životu u izolaciji i da pokušaju naći najbolji način kako prevazići teške dane.

Mnogobrojni su savjeti kako razgovarati sa djecom, pružiti im osjećaj sigurnosti i razonodu u kući. Međutim, rijetko tko se zapitao kako će se situacija odraziti na adolescente čiji mentalni razvoj umnogome zavisi od utjecaja okoline, pogotovo u izvanrednim okolnostima.

SOS Dječija sela BiH pored brige o djeci bez roditeljskog staranja, pomažu mladima i roditeljima kroz Program jačanja obitelji kako bi obitelji s djecom ostale na okupu. Psihologinje i psihoterapuetkinje Senka Čimpo iz SOS Dječijih sela BiH i mr. sci Nermina Vehabović-Rudež odlučile su putem live videa na Facebook stranici SOS Dječijih sela BiH podijeliti sa roditeljima stručne savjete i odgovoriti na njihova pitanja i nedoumice u vezi sa adolescentima.

''Adolescencija je sama po sebi izazovno razdoblje, mladi žele biti ravnopravni s odraslima, a ipak traže zaštitu roditelja i ohrabrenje u donošenju odluka. Iako su mladi uglavnom okrenuti online svijetu i bolje nego odrasli se snalaze u komunikaciji putem tehnologije, situacija kada su izolirani od svojih vršnjaka zasigurno za njih nije jednostavna. Sve to kod adolescenata dovodi do osjećaja ljutnje, nesigurnosti i zatvaranja u sebe. Često dobijamo upite, kako se izboriti sa ovom situacijom i kako razgovarati s adolescentima, a da to ne prouzrokuje još veće distanciranje od roditelja. Stoga smo, u ovim izazovnim danima, odlučili pomoći roditeljima, ali i mladima i odgovoriti na njihova pitanja'', kaže Senka.

Neke od tema o kojima će, putem live videa, Senka i Nermina govoriti jeste kako mladi često rizike doživljavaju i procjenjuju nižim nego što jesu, a dobre stvari boljim, ne shvatajući ozbiljnost situacije. S obzirom na činjenicu da mlađa populacija nije zdravstveno ugrožena novonastalom situacijom, često smatraju da ne moraju nužno poštovati donesene odluke, te je važno znati što očekivati od adolescenata u uobičajenoj situaciji i kako sve to utječe na njihovo distanciranje ili jaču povezanost sa roditeljima.

Live video razgovor sa psihologinjama planiran je za 28. travanj u 20 sati, a svi zainteresirani se mogu registrirati već danas i ukoliko žele poslati svoj upit na sljedećem linku: https://www.sos-ds.ba/live-razgovor/

Kopirati
Drag cursor here to close