Pink october

Priče iza bolesti: Uradite nešto dobro za svoje zdravlje, pregledajte se!

Večeras su u Mostaru ispričane istinite priče žena o suočavanju s karcinomom dojke
Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2018. u 19:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga studenata medicine BoHeMSA LC Mostar i Udruga Novi pogled iz Mostara organizatori su projekta "Priče iza bolesti" u sklopu kojeg je pripremljen prigodan program posvećen ženama oboljelim od karcinoma dojke, u simbolično nazvanom "ružičastom mjesecu" (pink october).

Ovo je druga godina obilježavanja ovog projekta, koji se ove godine održao u velikom amfiteatru medicinskog fakulteta u Mostaru.

''To su istinite priče žena o suočavanju s karcinomom dojke, o načinu života po saznnaju oboljevanja i kako se nose s tom bolešću. Ovo je jedan način da se u desetom mjesecu kao globalnom mjesecu podizanja svijesti o karcinomu dojke, potaknu osobe žene i muškarci na prevenciju. Želimo potaknuti ljude da rade samopreglede i preglede znači da postanu odgovorni prema svom zdravlju, da pored silnih obveza nađu vrijeme za svoje zdravlje'', rekla je za Bljesak.info predsjednica udruge 'Novi pogled' Maja Memić, predsjednica Udruge Novi pogled.

Jelena Čurćić, članica BoHeMS-e, rekla je su potaknuti dobrim prošlogodišnjim iskustvom odlučili ove godine projekt podignuti na višu razinu.

''Večeras na predavanjima su i stručnjaci, tu imamo specijalizanticu Anamariju Cvitković, specijalizanticu radiologije i doktorica Martina Šoljić, specijalistica opće kirurgije. Drago nam je što naše udruge u sklopu Sveuičilišta u Mostaru rade ove i ovakve akcije, te na ovaj način predstavljaju Sveučilište Mostar'', kazala je Čurćić.

Memić je dodala, da ako samo jedna večerašnja priča dobije smisao i potakne jednu osobu da uradi pregled onda je njihova misija ispunjena.

''Naša misija je ispunjena ako barem jednu osobu potaknemo na pregled. Moram reći da ženama u ruralnim područjima nije dostupno toliko informacija, kao ženama u gradovima. One su u odnosu na žene koje žive u gradu poprilično zapostavljene. Naša udruga s njima pretežno radi edukacije i evo već nekoliko godina radimo besplatne mamografske preglede.  Žene u ruralnim područjima često nemaju ni financija da dođu do prve zdravstvene ustanove, a da ne govorimo o tome imaju li osiguranje.

S koje god strane se pogleda, nalaze se u slijepom crijevu u odnosu na žene iz grada. Kada krene program prevencije skrininga, žene će dobivati poziv na kućnu adresu, a obuhvatit će i osigurane i neosigurane osobe. No, treba se posebno voditi računa kako doći do žena u zabačenim područjima. Trebamo i njih pokrenuti da urade nešto dobro za svoje zdravlje'', poručila je Memić.

Večeras se na predavaju održala i demonstracija samopregleda te su prisutnima pojašnjeni i prvi znakovi karcinoma dojke, ispričane su istinite priče žena, nakon čega je održano prigodno druženje uz humanitarnu prodaju narukvica koje su radile žene iz Udruge 'Novi pogled'.

Kopirati
Drag cursor here to close