Može biti opasno

Presnažno je ispuhivao nos pa ostao posve gluh na jedno uho

Kihanje i ispuhivanje nos amože biti opasno
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2018. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pretjerani pokušaji ispuhivanja nosa mogu poći po zlu, a to je iskusio David Cockayne prije nekoliko godina.

''Češće sam ispuhivao nos zbog kihanja uzrokovanog alergijom na sapun. Jedno jutro sam snažno ispuhao nos kroz jednu nosnicu i oglušio sam na lijevo uho. Pomislio sam da je možda previše sline ušlo u Eustahijevu cijev i otišao sam liječniku'', prisjetio se.

''Ali, vijesti nisu bile dobre - živci u uhu su mi bili uništeni. Dogodilo se to zbog strašnog pritiska tijekom pokušaja ispuhivanja nosa. Pritisak krvi bio je previše jak i živci su nastradalo'', prisjetio se.

U međuvremenu mu se sluh oporavio i sad pazi kako ispuhuje nos, a svoju priču je ispričao kako bi i druge upozorio na opasnosti presnažnog puhanja nosa, prenosi The Guardian.

Također, treba biti oprezan i kod kihanja. Način kihanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kihanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuća bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, prenosi HowStuffWorks.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od ozlijede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno, prenose 24.sata.hr.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite 'kao čovjek'. Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close