Dr. Salkić

Predviđanja: Za mjesec dana u BiH bi moglo oboljeti više od 19.000 ljudi

Prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. travnja moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 03. 2020. u 07:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koronavirusom u BiH trenutno je zaraženo 126 osoba, a mjere prevencije kojih se moraju pridržavati svi građani mogle bi spriječiti epidemiološku katastrofu. U suprotnom, prema upozorenjima stručnjaka, u našoj zemlji do 19. travnja moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba.

Subspecijalista gastroenterologije i specijalista interne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te izvanredni profesor na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u ovom gradu prof.dr.sc. Nermin Salkić ilustrativno je pojasnio događanja vezana za pandemiju koronavirusa, s posebnim naglaskom na mjere prevencije.

Prema Salkićevim riječima, Bosna i Hercegovina nalazi se na dvotjednom raskrižju koje će naposlijetku pokazati hoćemo li u epidemiološkom smislu proći neoštećeni, ili ćemo ući u državnu pandemiju s nesagledivim posljedicama.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u našoj zemlji zabilježen je 5. ožujka ove godine u Banja Luci, a ukoliko se ne budu primjenjivale preventivne mjere, Salkić upozorava da bi 19. travnja COVID-19 mogao biti registriran kod čak 19.683 osobe.

Video: Na raskrsnici prevencije pandemije COVID-19

Služeći se epidemiološkim kalkulatorom koji je prilagođen našoj zemlji, Salkić navodi da bi u vrhu epidemije u BiH 380.000 osoba moglo trebati bolničku hospitalizaciju, ukoliko se svi ne budemo pridržavali mjera koje su izrečene od nadležnih službi.

Ukoliko bi se pretpostavke ostvarile, ogroman broj pacijenata 'pregazit će' zdravsveni sustav zbog čega će početi rasti smrtnost, ne samo od korona virusne infekcije, nego i iz drugih razloga jer ljudi i dalje dobijaju infarkt, zapetljaj crijeva i moždani udar.

''Zdravstveni sustav jednostavno neće imati dovoljno ljudskih i materijalnih resursa kako bi mogao stići na sve potrebe stanovništva ove zemlje. To je upravo ono što se događa u Italiji te je tamo smrtnost znatno veća nego u Kini'', kaže Salkić, naglasivši da jedan zaraženi u prosjeku inficira do tri osobe.

Ukoliko se dopusti razvijanje korona virusna infekcije u punom jeku, ovaj tuzlanski stručnjak navodi da se u našoj zemlji može očekivati više od 100.000 preminulih.

Kopirati
Drag cursor here to close