Aplikacija

Predstavljen 'Moj kalendar imunizacije'

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa kazao je da je BiH ocijenjena kao zemlja s endemskom tranzicijom morbila, te da je do 24. svibnja 2019. godine u FBiH registrirano 1.030 slučajeva oboljelih.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 05. 2019. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mobilna aplikacija "Moj kalendar imunizacije", koja roditelje ili staratelje djece unaprijed podsjeti na termin za primanje cjepiva ukoliko zaborave raspored, predstavljena je danas u Sarajevu. 

Aplikacija koju su kreirali Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u suradnji sa UNICEF-om, sadrži i relevantne podatke o cjepivima, bolestima od kojih cijepiva štite te najnovije informacije o imunizaciji. 

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa kazao je da je BiH ocijenjena kao zemlja s endemskom tranzicijom morbila, te da je do 24. svibnja 2019. godine u FBiH registrirano 1.030 slučajeva oboljelih.  

Od toga, dodao je, oko 50 posto oboljelih su djeca mlađa od pet godina, koji su ujedno i najugroženiji od komplikacija, zatim 25 posto su osobe do 19 godina starosti, a 25 posto imaju više od 30 godina. 

Ukoliko se isključe oboljeli s nepoznatim statusom cijepljenja, istaknuo je da 93 posto oboljelih nisu cijepljeni, šest posto su nepotpuno cijepljeni, a jedan je posto onih koji su bili potpuno cijepljeni. 

Regionalna direktorica UNICEF-a za Europu i Centralnu Aziju Afshan Khan kazala je da aplikacija spaja dva ključna aspekta na kojima UNICEF radi na globalnoj razini, a to su imunizacija i inovacija. 

Naglasila je da su uvidjeli da stope imunizacije djece opadaju u većini zemlja, što ukazuje na greške i nedostatke u sistemu. 

Poručila je da se svi u regiji trebaju boriti da svaka zemlja dostigne bar 95 posto cijepljene djece na razini države. 

Govoreći o problemu morbila, kazala je da je Svjetska zdravstvena organizacija zabilježila 100.000 slučajeva oboljenja te je poručila da se taj problem mora brzo rješavati. 

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS-a Jela Aćimović kazala je da se i oni susreću s povećanim brojem oboljelih osoba od morbila, ali da situacija nije ozbiljna kao u FBiH. 

''Od počeka 2019. godine do danas imali smo 37 slučaja oboljenja od morbila, a većina su u blizini Sarajeva '', kazala je te dodala da je od oboljelih samo jedno dijete od šest godina bilo cijepljeno.

Kopirati
Drag cursor here to close