Crveni križ

Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je tiskao poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE d.o.o. i H POŠTE Mostar putem svojih filijala distribuirati tijekom Tjedna.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 09. 2020. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa javnim ovlaštenjima, Crveni križ Federacije BiH svake godine obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze u tradicionalnom terminu od 14. - 21.09. Ove godine će aktivnosti provesti pod motom ''Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu''.

Crveni križ se, kao humanitarna organizacija od društvenog značaja, bavi, pored ostalog, i zdravstvenim prosvjećivanjem, i jedan je od najpouzdanijih partnera zdravstvenim radnicima u borbi za sprječavanje epidemija širom svijeta.

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju obitelj može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko epidemiološke i promotivne aktivnosti. Ovaj tjedan se koristi za mobiliziranje javnosti i podizanje svijesti o značaju borbe protiv tuberkuloze.

Također, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je tiskao poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE d.o.o. i H POŠTE Mostar putem svojih filijala distribuirati tijekom Tjedna. 

''Markice za građanstvo u apoenima od 0,50 KM će naši aktivisti na javnim mjestima, mijenjati za humanitarni prilog. Posteri će, također, biti dostupni na javnim mjestima.''

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa covid-19, aktivnosti će u suradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima biti usmjerene na:

  • Organiziranje edukativnih predavanja za prevenciju i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite posebno oboljelih od tuberkuloze sa posebnim osvrtom na zaštitu od koronavirusa
  • organiziranje akcija darivanja krvi
  • provođenje akcija vezanih na provođenje higijensko-epidemioloških mjera (čišćenje i dezinfekcija)
  • prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice
  • distribucija informativno-edukativnog materijala (na javnim mjestima, u školama, zdravstvenim ustanovama...)
  • organiziranje informativne kampanje putem medija
  • anketiranje građana
  • obilazak oboljelih od tuberkuloze i uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelim i njihovim obiteljima

Iako oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u zemljama
Azije i Afrike. Prema podacima zdravstvenih institucija, u BiH je posljednjih desetljeća zabilježen
pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze. Najviše prijavljenih slučajeva je u dobnoj skupini iznad
65 godina. Treba istaći i da je neliječena ili slaboliječena tuberkuloza pogodnije tlo za
obolijevanje od koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close