EMAUS

Predavanje u Mostaru: Štetnost ekrana na mozak djece

Predavanje u organizaciji Neurofeedback centra će voditi logopedica mr.sc. Ivana Šimić Šantić i psiholog-psihoterapeut ECP Ankica Baković.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 10. 2019. u 11:46 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U četvrtak, 17. listopada u EMAUS centru u Bijelom polju bit će održano predavanje pod nazivom 'Štetnost ekrana na mozak djece' s početkom u 18 sati.

Predavanje u organizaciji Neurofeedback centra će voditi logopedica mr.sc. Ivana Šimić Šantić i psiholog-psihoterapeut ECP Ankica Baković. Predavanje je namijenjeno posebno roditeljima i stručnjacima koji se bave djecom, a cilj je osvijestiti štetnost od izloženosti ekranima u ranoj dobi.

Naime, kroz svakodnevni rad psiholozi, logopedi, defektolozi te neuropedijatri kao i ostali stručnjaci koji su u direktnom doticaju sa djecom, kao odgajatelji i učitelji, sve više uočavaju poteškoće kod djece koje su u većem broju slučajeva upravo uzrokovane izlaganjem djeteta već u najranijoj dobi ekranima.

Generalno, studije pokazuju da ovisnost o ekranima je povezana sa strukturnim i funkcionalnim promjenama u regijama mozga koje uključuju emocionalnu obradu, izvršnu pažnju, donošenje odluka i kognitivnu kontrolu te govor.

''U Neurofeedback centru koji u BiH djeluje na tri lokacije (Mostar, Sarajevo i Banja Luka) u posljednjih tri godine našega rada imali smo više stotina klijenata koji nam dolaze upravo sa poteškoćama pažnje, koncentracije, hiperaktivnosti, usporenog jezično-govornog razvoja te poteškoćama sanjarenja. Iz razgovora sa roditeljima upravo doznajemo kako je veći dio djece već od prvih mjeseci života više vremena boravio pred ekranima. Iako se određeni broj djece rađa sa određenim poteškoćama sve veći je broj djece čije poteškoće „se razvijaju“ upravo zbog nedostatka adekvatne stimulacije izvana zbog jednosmjerne komunikacije ekrana kakvoj su izloženi u ranoj dobi'', ističu organizatori.

Navode kako najveći broj klijenata zatraži pomoć po preporuci drugih roditelja koji imaju pozitivna iskustva napredovanja djece nakon neurofeedback terapije dok jedan dio klijenata biva upućen od strane defektologa, neuropedijatara i najvećim brojem od strane logopeda.

Cilj neurofeedbck terapije je na bezbolan i neinvazina način pomoći klijentu da ponovno dovede valove u mozgu u ispravnu regulaciju te samim time se intenzitet poteškoća značajno smanjuje (80 % poteškoće pažnje i koncentracije, 40-60% poteškoće iz spektra autizma, ADD/ADHD 84% itd).

Uspješnost terapije ovisi o neuroplstičnosti mozga klijenta te je od iznimne važnosti i rana intervencija, odnosno rad sa djecom u što manjoj dobi već kada roditelj pođe primjećivati prva zaostajanja i poteškoće u funkcioniranju djeteta.

Neurofeedback „priprema“ mozak kako bi dijete moglo još bolje pratiti stručnjaka te samim time i brže napredovati te je obvezno uključivanje nakon neurofeedback-a i u ciljane terapije ovisno o poteškoćama koje dijete ima (logopedske, defektološke i sl.) kako bi se timskim radom omogućilo optimalno napredovanja djeteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close