Zaštitite se na vrijeme

Pravilna zaštita od hladnoće

Pravilnim postupanjem spriječiti posljedice koje hladnoća može uzrokovati
Lifestyle / Zdravlje | 26. 02. 2018. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorava da izloženost niskim temperaturama, bilo u unutrašnjem ili vanjskom prostoru, može različito djelovati na zdravlje (od  blagih do ozbiljnih simptoma) te naglašava da se pravilnim postupanjem i pripremom mogu spriječiti ili bitno smanjiti posljedice koje hladnoća može uzrokovati.

''Provođenje osobnih zaštitnih mjera najbolji je način sprječavanja obolijevanja, prvenstveno se preporučuje jačanje imuniteta. Dobro je što manje boraviti u zatvorenom, zadimljenom ili zagađenom gradskom prostoru. Ako okolnosti ne omogućavaju trošenje svježeg voća i povrća, treba dnevno uzimati farmaceutske preparate koji sadrže potrebne vitamine i minerale, a važno je i dovoljno spavati i biti odmoran'', naglašeno je.

Uz garderobu prilagođenu trenutnim vremenskim uvjetima (lagana, ne previše pritegnuta uz tijelo i od kvalitetnog sintetičkog materijala), zaštitu glave, ruku i prekrivanje usta šalom da bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka, ljekari savjetuju i izbjegavanje težeg fizičkog rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje.

''Ako se za zagrijavanje stanova i kuća koristi čvrsto gorivo ili plin, voditi računa o redovnom ventiliranju prostorija'', priopćeno je iz INZ.

Proteklog vikenda u regiji je došlo do značajnijeg pada temperatura zraka, a hidrometeorološki zavodi najavljuju da će danas i narednih dana temperatura biti još niža.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close