Heroji

Pozitivna priča: Rak nije kraj!

''Završio sam u bolnici u Sarajevu, nakon čega sam imao operaciju, nakon koje sam ostao nepokretan. Imao sam 25 zračenja i 13 ciklusa kemoterapije...'', kaže Muhamed.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 09. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija je posebno teško razdoblje za sve ljude, ali ipak najveći strah izaziva kod osoba koje već imaju neka oboljenja, poput kancera. Ipak, rak nije kraj. Dijagnoza ove bolesti je veliki i poseban životni izazov, objavila je Federalna televizija u priči o Muhamedu Mahmiću, koji je izašao kao pobjednik.

Diplomirao je i upisao master studij. Kaže, najmanje što može uraditi je da svojim primjerom pomogne drugim ljudima.

Muhamed Mahmić ima 24 godine. Rak mu je dijagnosticiran kada je imao 10 godina. Pobijedio ga je s 12 godina. Ove godine je diplomirao i stekao zvanje inžinjera sigurnosti. Jedan je to u nizu njegovih uspjeha. Ali, svakako, najveći je pobjeda karcinoma kičme.

''Završio sam u bolnici u Sarajevu, nakon čega sam imao operaciju, nakon koje sam ostao nepokretan. Imao sam 25 zračenja i 13 ciklusa kemoterapije. U vrijeme kada sam se ja liječio nisi ni smio reći da imaš rak, to je odmah smrt i nije bilo primjera koji će pokazati da je to ustvari izlječivo'', priča Muhamed.

Liječenje je trajalo više od godinu dana. Uslijedile su redovne kontrole. Najveća podrška je bila obitelj. Majka je tijekom liječenja boravila s Muhamedom u bolnici.

''Sve što sam prebolio ojačalo je ne samo mene nego i cijelu moju obitelj. Zajedništvo koje smo tada osjetili je neizrecivo'', ističe Muhamed, koji trenutno volontira u Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka.

Često posjećuje Roditeljsku kuću i pruža podršku oboljeloj djeci.

''Sam odlazak toj djeci nas ispunjava jer mi ih uveseljavamo, razgovaramo s roditeljima i pričamo samo o pozitivnim temama, što je i naš cilj, jer sve ono loše treba zaboraviti'', kaže Muhamed.

Pomoć i podrška kako obitelji tako i društva je veoma značajna. Ne smijemo dozvoliti stigmatizaciju u društvu, to konačno mora prestati, jer nam je upravo Muhamed dokazao da rak nije nikakva prepreka za nastavak normalnog života.

''Ne trebamo sažaljenje nego trebamo uzajamno poštivanje za našu bolju budućnost'', poručuje Muhamed.

Kopirati
Drag cursor here to close