Povodom Svjetskog dana tuberkuloze

U BiH prošle godine registrirano 698 novooboljelih od tuberkuloze

Trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini se nastavlja, što je, kako je ocijenjeno, rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za bo
Lifestyle / Zdravlje | 22. 03. 2019. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini prošle godine registrirano je 768 oboljelih od tuberkuloze, među kojima 88,6 posto pacijenata s plućnom tuberkulozom, podaci su Globalnog izvještaja o tuberkulozi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), javlja Anadolija.

Navodi se da je novooboljelih slučajeva bilo 698. Tako se trend smanjenja broja oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini nastavlja, što je, kako je ocijenjeno, rezultat višegodišnje podrške Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, kao i implementacije programa kontrole tuberkuloze u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujak, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u pravcu okončanja globalne epidemije.

Ove godine tema Svjetskog dana tuberkuloze je "Vrijeme je!“ i stavlja naglasak na hitno djelovanje k ispunjavanju obveza koje su preuzeli svjetski lideri. Obaveze se, prije svega, odnose na povećanje pristupa prevenciji i liječenju, izgradnju odgovornosti i osiguranje dovoljnog i održivog financiranja koje uključuje i istraživanje, kao i na promociju uklanjanja stigme i diskriminacije, te promociju odgovarajućeg, na pravima zasnovanog odgovora na tuberkulozu u čijem središtu je pacijent.

S ciljem intenziviranja aktivnosti u odgovoru na tuberkulozu lideri država članica Svjetske zdravstvene organizacije, na prvom sastanku na visokom nivou Ujedinjenih naroda održanom u rujnu 2018. godine, izrazili su snažnu posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze.

U skladu s općim ciljem postizanja univerzalne zdravstvene pokrivenosti, WHO, Globalni fond za borbu protiv AIDS, TB i malarije i Partnerstvo "Zaustavimo tuberkulozu (Stop TB)“ pokrenuli su zajedničku inicijativu "Pronađimo i izliječimo sve #Okončajmo tuberkulozu“ s ciljem ubrzavanja odgovora na tuberkulozu i osiguranja pristupa njezi.

Povodom Svjetskog dana tuberkuloze, WHO apelira na vlade, ugrožene zajednice, organizacije civilnog društva, pružaoce zdravstvenih usluga i lokalne i međunarodne partnere da ujedine snage pod motom „Pronađimo i izliječimo sve #Okončajmo tuberkulozu“ kako bi svako dobio potrebne usluge.

Procjenjuje se da je od 2000. godine, zahvaljujući globalnim akcijama za borbu protiv tuberkuloze, spašeno 54 milijuna života, a stopa smrtnosti od tuberkuloze smanjena za 42 posto. Ipak, tuberkuloza je i dalje najsmrtonosnija zarazna bolest u svijetu. Svaki dan, skoro 4.500 života se izgubi zbog tuberkuloze, a 30.000 ljudi oboli od ove bolesti koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom.

Svjetski dan tuberkuloze, 24. ožujak, ustanovljen je u znak sjećanja na objavu dr. Roberta Kocha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close