Otrovani

Povećan broj oboljelih od raka u HNŽ: Dišemo i jedemo otrove?!

Zabilježeno je povećanje broja oboljelih od karcinoma želuca i gušterače, kao i pluća i kolorektuma. Na udaru su, dakle, prvenstveno respiratorni i probavni trakt.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 06. 2019. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U 2018. godini na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježeno je 1.429 novooboljelih od karcinoma, dok je, primjerice, 2014. bilo samo 905 novooboljelih'', rekao je za Federalnu televiziju Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Televizija navodi kako se ovim podacima o broju oboljelih od karcinoma mogu dodati i oni iz Federalnog zavoda za osiguranje i reosiguranje - u samo dvije godine, od 2016. do 2018, za citostatičke lijekove oboljelima iz Hercegovačko-neretvanske županije izdvajanja su povećana za milijun maraka. A veći je i broj onih kojima Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja snosi troškove dijagnostičke PET CT pretrage u ustanovama izvan ovog kantona.

''Primjerice, samo za tu uslugu u 2018. godini Zavod je izdvojio oko 160.000 KM, a u prvom tromjesečju 2019. godine oko 62.000 KM'', kaže Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Naime, olaganje dehidriranog mulja iz pročistača otpadnih voda na javnu deponiju, iako tu ne bi smio biti odlagan, ali i tvrdnje da se na deponiju nepropisno odlaže medicinski, te životinjski otpad, zabrinuli su građane Mostara i okolice.

Nije se ozbiljnije istraživalo niti se građanima o rizikofaktorima govorilo. Resorno ministarstvo zdravstva pokrenulo je tek program prevencije karcinoma dojke.

U izvještajima Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a zabilježeno je povećanje broja oboljelih od karcinoma želuca i gušterače, kao i pluća i kolorektuma. Na udaru su, dakle, prvenstveno respiratorni i probavni trakt. Da li stradaju od, između ostalog, nečistog okoliša i neadekvatne prehrane – pitanja su koja mogu biti dobra polazna osnova ukoliko se nadležni javnom zdravlju žele posvetiti.

Video: Povećan broj karcinoma u HNK-u
Kopirati
Drag cursor here to close