(ne)naplaćivanje participacije

Potvrda doktora za upis u vrtić ipak nije izuzeta od plaćanja

Liječnička potvrda se naplaćuje, ali po simboličnoj cijeni, kako bis se pokrili troškovi Doma zdravlja
Lifestyle / Zdravlje | 30. 09. 2018. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavne pobune mostarskih roditelja na društvenim mrežama vezane uz naplaćivanje liječničke potvrde o zdravstvenom stanju djeteta potrebne prigodom upisa u vrtić ili školu, Večernji list BiH je istražio o čemu je riječ

Simbolična cijena

''Kako se u HN županiji u zdravstvenim ustanovama ne naplaćuje participacija djeci do navršenih 18 godina, što je, inače, odluka Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, nije nam jasno zašto onda moramo plaćati potvrdu za liječnički pregled pri upisu djeteta u vrtić'', upitao se jedan od roditelja.

Inače, odluka o naplati donesena je još 2014. godine, u kojoj, između ostaloga, stoji da se naplaćuju sve potvrde koje se odnose na izvode iz medicinske dokumentacije, što su nam potvrdili iz Doma zdravlja u Mostaru.

''Liječnička potvrda se naplaćuje, ali po simboličnoj cijeni, kako bismo pokrili troškove Doma zdravlja'', kazao je za Večernjak ravnatelj te ustanove dr. Mario Kordić.

Glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja Ines Popovac je detaljnije objasnila navedenu odluku.

''Odlukom o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih usluga utvrđene su zdravstvene usluge koje ulaze u taj paket, a u glavi X. navedeno je koje to nisu. Tako je navedeno da, između ostaloga, “izdavanje potvrda, izuzev liječničkih potvrda prigodom upisa u osnovnu školu,” ne ulazi u osnovni paket i da se naplaćuje. Odlukama Upravnog vijeća Doma zdravlja definirane su cijene različitih potvrda. Tako da liječnička potvrda za upis u vrtić stoji 25 maraka, za upis u srednju školu 10 maraka, dok je za potvrdu o zdravstvenom stanju prigodom upisa na fakultet potrebno izdvojiti 15 maraka'', kazala je za Večernji list Popovac.

Olakšali roditeljima

U razgovoru s ravnateljicom JU “Dječji vrtići” Mostar Danijelom Kegelj novinari Večernjeg lista su doznali kako je ponekad, zbog plaćanja navedene usluge, dolazilo do negodovanja roditelja. 

''Bilo je roditelja koji su se bunili jer su mislili kako mi naplaćujemo liječničke potvrde, no mi s tim nemamo ništa. Jedini način na koji smo, kao ustanova, mogli olakšati roditeljima jest da je potvrdu potrebno dostaviti samo pri prvome upisu djeteta u vrtić, tako da ne moraju svake godine iznova plaćati 25 konvertibilnih maraka. Prije dvije godine urađeno je istraživanje iz kojeg se vidjelo kako Dom zdravlja ima pravo naplaćivati te potvrde'', kazala je Kegelj. Istaknula je kako liječničku potvrdu ima pravo dati samo mjerodavni liječnik koji inače brine o zdravstvenom stanju djeteta.

Kopirati
Drag cursor here to close