Naš sustav

Poslije 37 poziva dobio odgovor - ostanite kući?!

Bivši šef internističkog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" poručio je da doktori i sestre s manje straha trebaju prilaziti bolesnicima, uz mjere zaštite koje su moguće u ovom momentu.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2020. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" gostujući u Novom danu na N1 kazao je da treba hitna reorganizacija zdravstvenog sustava.

Upozorio je na manjkavosti s kojima se susreći građani te naveo kako je sam testirao način na koji ustanove funkcioniraju kada trebaju pružitipomoć građanima.

''Apelirao sam na odgovorne ljude da siđu i vide gdje sustav ne funkcionira. Neke zamisli su dobro napravljene, ali očito ne funkcioniraju. Ne funkcioniraju iz više razloga. Telefonske linije su prezagušene. Ja sam osobno probao na žalbu građana da kontaktiram, da fingiram jednu situaciju da sam bolestan, sa simptomima koji bi zahtjevali da tim dođe kod mene. Poslije 37 poziva sam na kraju dobio odgovor - ostanite kući", kazao je dr. Stevanović za N1.

Poručio je da doktori i sestre s manje straha trebaju prilaziti bolesnicima, uz mjere zaštite koje su moguće u ovom momentu.

"Ova situacija sa ovom nesretnom ženom koja je umrla na pragu zdravstvene institucije na Ilidži pokazuje da sustav očito nije dovoljno uvezan i nije dovoljno spreman da pacijentima pruži adekvatnu uslugu'', rekao je, između ostalog, ovaj liječnik.

Upozorio je kako su izdane naredbe o testiranju koje se još ne provode. Kazao je i to da epidemiolozi trebaju testirati one građane za koje sumnjaju da su zaraženi.

"To smo govorili i prije deset dana, ali očito da u praksi ne funkcionira. Kod zdravstevnih radnika ima jedna pojava koja je meni vrlo čudna, da su previše uplašeni od pacijenata, odnosno zaraženih. Insistiraju na nekim full mjerama samozaštite. Ne možemo očekivati da će baš svi imati ona svemirska zaštitna odijela i da je to jedini uvjet da mi pružimo pomoć pacijentu. Ni mi u ratu nismo imali zaštitne prsluke, uniforme niti mnogo štošta pa smo izlazili na prvu liniju fronta i pomagali ljudima rizikujući da nas snajper ili nešto drugo pogodi", poručio je dr. Stevanović.

Naveo je da rukovodioci previše sjede u kabinetima, donose nardbe koje nisu konzistentne.

"Ovi donesu naredbu i puste da se ona sama od sebe realizira što je van svake pameti u kriznom rukovođenju'', rekao je Stevanović za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close