Upozorenje

Poskoci su već odavno vani i ne spavaju!

''Pogledajte ovog velikog mužjaka kojeg sam vidio u ranopodnevnim satima penjući se na jedno brdo kod sela Cicrina u jugoistočnoj Hercegovini i to u onu subotu kad je bila razorna bura i kad je bilo skroz hladno.''
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Dolazak sunca i više temperature izmamili su i prve zmije koje se polako bude iz zimskog sna i izlaze iz svojih skrovišta.

''Poskoci su već odavno vani i ne spavaju'', upozorava jedan od čitatelja uz fotografije ove zmije otrovnice snimljene u jugoistočnoj Hercegovini.

''Pogledajte ovog velikog mužjaka kojeg sam vidio u ranopodnevnim satima penjući se na jedno brdo kod sela Cicrina u jugoistočnoj Hercegovini i to u onu subotu kad je bila razorna bura i kad je bilo skroz hladno. On je bio ovdje na prisojnoj strani vrha brda i upravo je bio ubio jednu malu pticu'', upozorava čitatelj.

Foto: Čitatelj / Sada su najopasnije

Inače, zmije sada izlaze iz faze hibernacije i u ovom su razdoblju najopasnije. Svake godine u Hercegovini se dogodi niz slučajeva ugriza zmija, stoga je potreban dodatan oprez, posebice kada boravite u prirodi. Dvije otrovnice koje obitavaju na prostoru Hercegovine su poskok i riđovka.

Foto: Čitatelj / Zmije otrovnice

U slučaju susreta sa zmijom...

...najbolje je pokušati ju zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. U slučaju otrovnog zmijskog ugriza, zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti, kako bi se odnijela liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove. 

Kopirati
Drag cursor here to close