Edukacija liječnika

Poremećaj koji ima najveću smrtnost među svim mentalnim bolestima u adolescentnoj dobi

U Mostaru je danas održana edukaciju o poremećajima hranjenja koji predstavljaju sve češći problem u djetinjstvu, adolescenciji ili mlađoj odrasloj dobi.
Lifestyle / Zdravlje | 06. 04. 2018. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Anoreksija i bulimija su relativno rasprostranjene pogotovo među adolescentnim djevojkama. To je poremećaj koji ima najveću smrtnost među svim mentalnim bolestima u adolescentnoj dobi. Same djevojke, jako uspješno skrivaju, poteškoće prema hrani i tijelu'', rekla je danas u Mostaru mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, sociologinja, psihoterapeutkinja i voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA iz Zagreba.


U Mostar je došla kako bi održala edukaciju o poremećajima hranjenja i na taj način pomogla mostarskim liječnicima da se dodatno osposobe kako bi mogli liječiti anoreksiju i bulimiju.

Zajedno s mr.sc. Balabanić-Mavrović došli su liječnici iz psihijatrijske bolnice u Jankomiru, KBC Sestre milosrdnice i psihijatri iz KBC Zagreb.

''Iskustva iz višegodišnje suradnje koje imamo u Centru BEA kod prevencije i liječenja poremećaja hranjena za maloljetne i punoljetne osobe podijelit ćemo s mostarskim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima. U Zagrebu primamo pacijente iz čitave Hrvatske, ali nažalost i sve veći broj pacijenata iz Mostara i Hercegovine, jer ovdje koliko sam razumjela, nema toliko iskusnih stručnjaka. I ovo predavanje jedan je korak da pomognemo liječnicima iz Mostara da se dodatno osposobe da dobiju dodatna znanja i iskustva i da mogu što bolje prepoznavati i liječiti poremećaje u prehrani'', rekla je mr.sc. Balabanić-Mavrović.

Dr. Hrvoje Handl, psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u psihijatrijskoj bolnici ''Sveti Ivan'' na zagrebačkom Jankomiru ističe kako je kompulzivno prejedanje, značajan poremećaj u prehrani s kojima se susreće njegov tim liječnika. Poslušajte kakvu prijetnju za zapadno društvo predstavlja ovaj poremećaj i kako se s njim nose u Hrvatskoj.


Doc dr. sc. Darko Marčinko, specijalist psihijatar – psihoterapeut, ističe kako ovi poremećaji imaju veze s ratnim zbivanjima, s traumatskim događajima … U porastu su slučajevi anoreksije i bulimije, ističe dr.sc. Marčinko.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Centar zdravih navika organizirali su Edukaciju o poremećajima hranjenja koja je održana danas, na osmom katu glavnog medicinskog objekta Sveučilišne kliničke bolnice Mostar s početkom u 11 sati.

Poremećaji hranjenja su sve češći problem koji se javlja u djetinjstvu, adolescenciji ili mlađoj odrasloj dobi. Sve veći broj mladih ljudi ima poteškoće u prihvaćanju svog tijela, odnosu s hranom i općenito sa samopoštovanjem.

Upravo zato je važno informirati se, reagirati na pojavu prvih simptoma, te poticati traženje pomoći.

Cilj ove edukacije je pružiti oboljelima od poremećaja hranjenja adekvatnu skrb kroz edukaciju zdravstvenih radnika. Važno je napomenuti kako u Bosni i Hercegovini, pa tako ni u gradu Mostaru, još uvijek ne postoji organizacija koja se bavi ovim problemom, naveli su u priopćenju organizatori predavanja.

Na edukaciji u Mostaru predavanje su održali stručnjaci iz hrvatskoga centra BEA: prof. dr. sc. Darko Marčinko, doc. dr. sc. Orjena Žaja, dr. Hrvoje Handl, doc. dr. sc. Ivan Begovac, mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović i mag. nutr. Maja Žanko.

Kopirati
Drag cursor here to close