Tjelesni sat

Pomjeranje vremena vrlo je nezdravo za ljudsko tijelo

Lifestyle / Zdravlje | 26. 10. 2014. u 15:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U noći sa subote na nedjelju, svijet se 'vratio' sat vremena nazad.Točnije, počelo je zimsko računanje vremena.

Pomicanje vremena sa ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto, vrlo je nezdravo za ljudsko tijelo, smatraju neki njemački znanstvenici. Naime, prema Jürgenu Zulleyju, koji je imao intervju u njemačkom tjedniku Die Zeit, pomicanje sata je beskorisno i vrlo nesigurno. S njime se slaže i Till Rönnenberg koji pomicanje kazaljke s dva na tri opisuje kao čovjekovo miješanje u prirodni ljudski biološki sat.

Istraživanja su pokazala da promjena u računanju vremena povećava broj srčanih udara, a utjecaj poremećaja u unutarnjem tjelesnom satu osjeća se i daljnjih sedam mjeseci do ponovog vraćanja sata.

Veza između nedostatka sna i srčanih udara dobila ja pozornost nakon švedske studije provedene 2008. koja je pokazala povećanje srčanih udara od oko 5 posto u tjednima nakon pomjerana vremena. Nedostatak sna i poremećaj bioritma vjerojatno stoje kao mogući uzroci.

''Našem bi tijelu više odgovaralo kada bi na bio ritam cijelo vrijeme funkcionirao prema zimskom vremenu'', objasnio Zulley.

Gubitak jednog sata naviše utječe na osobe koje su najaktivnije tijekom večeri i noći, smatra znanstvenik Horst-Werner Korf, upravo jer već i tako teže ustaju. Dodao je i kako jetra treba čak tjedan dana da se prilagodi promjeni vremena.

Brojna istraživanja pokazala su da promjena  vremena može utjecati i na ozljede na radu koje su  učestale u tjednu nakon pomjeranja sata. granje s prirodnim ciklusom uzrokuje drastično smanjenu produktivnost, smatraju znanstvenici, napominjući kako, pomičući satove, postajemo podložniji bolestima i, svakako – umorniji.

Kako pomijeranje sata utječe na Vaš organizam, kako preventivno djelovati te tko je prvi zagovarao teorije ljetnog i zimskog vremena pročitajte na moja.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close