Relax

Pola sata šetnje tjedno čini čuda za zdravlje

Lifestyle / Zdravlje | 27. 06. 2016. u 13:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samo pola sata tjedno boravka u prirodi, a to se odnosi i na gradske parkove, dovoljno je za smanjenje rizika od visokog krvnog tlaka i depresije, pokazala je australska studija.

''Kada bi svatko posjetio park u svojoj urbanoj zoni pola sata tjedno, imali bismo sedam posto manje slučajeva depresije i devet posto manje visokog krvnog tlaka'', rekla je ekologinja Danielle Shanahan sa sveučilišta u Queenslandu, piše T-portal.

Shanahan i njezin tim prikupili su i analizirali podatke 1.538 stanovnika Brisbanea koji su odgovorili na upitnik o svojim tjednim navikama o kretanju u prirodi i fizičkim aktivnostima i zatim procijenili njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Ustanovili su da ljudi koji se redovito kreću prirodom, barem pola sata tjedno, imaju spomenuti manji postotak umjerene ili teže depresije, tjeskobe i stresa te manji rizik od pojave visokog krvnog tlaka.

Podsjetimo, šetnja je, za razliku od ostalih aerobnih vježbi, posebna. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je šetnja jedan od najboljih izbora jer potiče boravak u prirodi, besplatna je i lako se uvrsti u svakodnevni ritam. Uz sve to, šetnja može pospješiti zdravlje i funkcioniranje vašeg mozga. Daleko od toga da druge aerobne vježbe to ne mogu, ali je šetnja pogodna za sve pokretne osobe, neovisno o dobi i zdravstvenom stanju.

Šetnja povećava kreativnost, poboljšava raspoloženje, poboljšava pamćenje i pomaže vam da se bolje nosite s tugom.

Kopirati
Drag cursor here to close