Probajte

Pobijedite herpes čajevima

Pobijedite herpes čajevima od nevena, matičnjaka, kamilice, bobica smreke...
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2019. u 11:13 Bljesak.info
Kopirati

Tko se u životu susreo s herpesom zna koliko boli i neugode prouzročuje ovo virusno oboljenje, o estetskim komplikacijama ne moramo ni trošiti riječi!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budući da je opće poznato da je herpes zarazan, nije ugodan osjećaj kada znate da s vašeg lica vrišti dijagnoza od koje svi zaziru.

Uzročnik herpesa je virus herpes simplex 1 (HSV 1), a loša vijesti je da se ovaj stanični parazit voli udomaćiti u vašem organizmu pa čak i kad vam se čini da ste ga napokon pobijedili on vjerojatno samo miruje i čeka pogodan trenutak da ponovo napadne. Obična prehlada, povišena temperatura ili stres dovoljni su da se virus aktivira i izazove novi herpes na vašoj usnici. Ova neugodna ranica može se pojaviti i unutar usne ili nosne šupljine te bilo gdje na licu, piše Ordinacija.hr.

Borite li se s herpesom, a ne želite sljedeća dva do tri tjedna provesti u bolovima i s ružnom mrljom na usnicama predlažemo vam da pokušate olakšati i ubrzati zacijeljenje s biljnim čajevima koji dokazano pomažu. Iskušajte nekoliko vrsta čajeva da biste otkrili koji je najučinkovitiji.

Čaj od nevena

Poznat po svom antivirusnom učinku, čaj od nevena može biti od koristi kad osjetite da herpes napada. Preporuča se da popijete uvijek svježe pripremljen čaj tri puta dnevno. Iskustvo je pokazalo da držanje vlažne vrećice čaja od nevena na usnici ubrzava zacjeljivanje i ublažuje bol.

Čaj od bobica smreke

Prešane bobice smreke zamotajte u gazu i namočite u kipućoj vodi nekoliko minuta. Toplu gazu s prešanim bobicama lagano pritisnite na usnicu i bol će odmah popustiti. Jednako učinkovito je i ispijanje čaja koji trenutno olakšava simptome.

Čaj od kamilice

Jedan od glavnih okidača hepesa je stres, a izvrstan način da se opustite i ublažite stresno stanje jest ispijanje čaja od kamilice. Ako je herpes već pronašao put do usnice navlažite ga ovim čajem i osjetite kako bol i neugodno pulsiranje u usnici popuštaju.

Čaj od matičnjaka

Želite li ublažiti posljedice stresa na organizam i prevenirati nastanak herpesa posegnite za čajem od matičnjaka. Ako je herpes već vidljiv i u ovom slučaju će pomoći oblog od svježe pripremljenog čaja.

Čaj od ehinacee

Ovaj čaj nadaleko je poznat kao osnaživač imuniteta zbog čega je idealan odabir za osobe koje se bore s virusom herpesa. Stručnjaci napominju da oslabljen imunitet može rezultirati učestalijim i dugotrajnijim napadima herpesa. Da biste ih sveli na minimum i ubrzali oporavak popijte šalicu čaja od ehinacee.

Tko obolijeva?

Svatko može oboljeti od herpesa. Zajednička stopa učestalosti za obje vrste herpesne infekcije u manje razvijenim zajednicama može dosegnuti gotovo 100%, a u razvijenijim socioekonomskim zajednicama može biti između 30% i 50%. Najčešći put prijenosa virusa je preko kontakta s tjelesnim izlučevinama zaražene osobe. HSV-2 se primarno prenosi spolnim putem, što znači da je veća vjerojatnost od infekcije u onih osoba koje imaju više seksualnih partnera, piše Pliva zdravlje.
Simptomi

Simptomi infekcije se razlikuju tijekom svakog od tri stadija:

• početni stadij ili primarna infekcija;
• latentni (pritajeni) stadij;
• stadij povratka infekcije (rekurencija).

Najčešći simptomi su:

• kožni osip ili promjena koja svrbi
• osjećaj škakljanja ili pečenja prije nego se pojave simptomi
• rane u ustima
• genitalne promjene (muškarci i žene)
• mjehuri
• blaga vrućica
• povećanje limfnih čvorova na vratu ili preponama
Dodatni simptomi koji se mogu povezati s bolešću:
• vaginalni iscjedak;
• grlobolja.

Simptomi primarne infekcije

Mjehuri se obično javljaju na usnicama, a mogu se javiti i na jeziku. Mjehuri vremenom pucaju i otvaraju se bolne rane. Zatim se stvara žućkasta membrana da bi sve prošlo unutra 3 do 14 dana. HSV-2-infekcija obično se pojavljuje u području genitalija 2 do 8 dana nakon izloženosti virusu. Vrućica, svrbež, bolovi u donjem trbuhu, malaksalost, teškoće s mokrenjem i gljivične infekcije kod žena mogu prethoditi ili pratiti izbijanje karakterističnih mjehura. Simptomi mogu trajati do 6 tjedana

Latentni (pritajeni) stadij

Tijekom razdoblja latencije, herpes-virus ne uzrokuje simptome i nije prijenosan. S vremenom, međutim ovo razdoblje završava i virus se počinje širiti. Tada postaje prijenosan, ali još uvijek bez očitih simptoma. HSV-2 se češće prenosi bez prisutnosti ikakvih simptoma, i to pogotovo kod žena.

Ovo je vrlo opasan stadij jer ne postoje upozoravajući mjehuri. Nedavna studija je pokazala kako je asimptomatsko širenje kod žena odgovorno za trećinu svih HSV-2-infekcija. Rezultati ostalih studija ukazuju kako to isto vjerojatno vrijedi i za muškarca.

Simptomi ponavljajuće (rekurentne) infekcije

Rekurentne HSV-infekcije imaju većinu istih simptoma, na istim mjestima kao i primarne infekcije, ali su simptomi nešto blaži i kraće traju.

Komplikacije

Infekcija herpesvirusom može biti vrlo opasna za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (bolesnici s ADS-om, na kemoterapiji, radioterapiji, na kortikosteroidnoj terapiji itd.). Kod ovih bolesnika virus može zahvatiti bilo koji organ uključujući:
• oko (herpetični keratitis);
• trajna infekcija sluznice nosa, usta i grla;
• jednjak (herpetični ezofagitis);
• jetra (herpetični hepatitis);
• mozak (encefalitis).

Prognoza

Promjene općenito prolaze same od sebe nakon 7 do 10 dana. Jednom kada je osoba zaražena, virus ostaje u njezinu tijelu tijekom čitavoga života i može doći do ponavljanja aktivne infekcije. Kod nekih osoba nikad ne dođe do povratka infekcije, a neke osobe imaju 4 do 5 ponavljanja godišnje. Ponavljanje infekcija češće se javlja nakon izlaganja suncu i stresnim događajima.

Prevencija

Prevenciju je teško provoditi, s obzirom na činjenicu da se virus može širiti na okolinu u trenutku kada kod zaražene osobe ne postoje znakovi zaraze. Međutim, izbjegavanje direktnog kontakta s otvorenom lezijom smanjit će rizik od infekcije. Osobe s genitalnim herpesom trebaju izbjegavati spolne kontakte tijekom prisutnosti aktivne infekcije. Osobe koje znaju da imaju genitalni herpes, ali nemaju kliničke znakove infekcije, o tome moraju obavijestiti svoga partnera. To će omogućiti da se oba partnera koriste trajnom kontaktnom zaštitom u obliku kondoma, pa će na taj način spriječiti širenje bolesti. Korištenje kondoma je najbolja zaštita od genitalnoga herpesa. Pravilno korištenje kondoma može pomoći u prevenciji širenja ove bolesti. Trudnice s herpessimpleksnom infekcijom moraju se često kontrolirati. Ako je bolest aktivna u vrijeme termina porođaja, preporuča se napraviti carski rez kako bi se izbjegla mogućnost infekcije novorođenčeta.

Kopirati