Susret u Vitezu

Po broju transplantacija organa BiH i dalje među posljednjima u Europi

Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2019. u 15:50 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Detalj s međunarodnog susreta dijaliziranih i transplantiranih

S dvadesetak transplantacija organa godišnje, BiH je i dalje među posljednjima u Europi, a slične probleme dijele i Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, rečeno je u petak u Vitezu na 10. međunarodnim susretima dijaliziranih i transplantiranih.

''Imamo taj problem u Federaciji BiH da nam je sistem dijalize katastrofalan te da imamo mali broj transplantacija i moramo raditi da se on poveća'', kazao je novinarima predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH Tomislav Žuljević.

Dodao je da očekivane rezultate nisu donijele ni izmjene Zakona o transplantiranju organa u Federaciji BiH, naglasivši da on u praksi nikada nije zaživio.

''Radimo pritisak i prema ministarstvima zdravstva i menadžmentima bolnica. Više ne znamo što da uradimo, jer svi oni kažu da nije do njih, a problem negdje, očigledno, postoji. Uglavnom, pacijenti na ovome neće stati i spremni su i na ponovno isključenje s dijalize ukoliko se nešto ne promijeni'', naglasio je Žuljević.

Međunarodni susreti u Vitezu su, kako je rekao, prilika za razgovor o iskustvima u zemljama regije, a osobito u Sloveniji i Hrvatskoj, koje bilježe značajan uspjeh kada je riječ o transplantacijskoj medicini.

''Kako Hrvatska može imati 400 tranplantacija, a BiH 20? Pa nisu oni svemirci i samo nas granica dijeli. Dakle, može se i mora bolje, jer povećanjem broja transplantacija spašavamo ljudske živote'', kazao je Žuljević.

Govoreći o svojim iskustvima, nakon što mu je transplantirano srce, predstavnik hrvatske udruge "Transplant" Dražen Zemun kazao je kako se nakon operacije "popeo na nekoliko planinskih vrhova".

''Važno je da zemlja uđe u Eurotransplant, jer, ukoliko je hitno potreban organ, iz Eurotransplanta ga dobijete za 24 sata. Međutim, mora se tu sve poklopiti, da Vlada i ministri zdravstva podrže transplantacije, a tu su zatim i liječnici, koordinatori i mediji kao vrlo bitna karika'', kazao je Zemun.

Na 10. međunarodnim susretima "Vitez 2019", koji se održavaju od 12. do 16. lipnja, sudjeluje oko stitnu pacijenta i članova njihovih obitelji iz zemalja Jugoistočne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close