Plivanje je zakon

Plivanje u hladnoj vodi moglo bi vas preporoditi!

Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 08. 2020. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plivanje aktivira svaki mišić, a istovremeno se ne stvara pritisak na zglobove i kralježnicu - mišići se jačaju, a tijelo postaje izdržljivo.

Važno je znati da plivanje pomaže u gubitku kilograma te održavanju tjelesne linije, ali ima i brojne ljekovite prednosti. Ako vam more nije u blizini ili u planu, iskoristite rijeke i bazene, a zgodno je spomenuti da je jedno istraživanje dokazalo kako plivanje u hladnoj vodi smanjuje neugodne simptome depresije i ankisoznosti. Obzirom na činjenice, ima li tko i jedan razlog da ove sezone ne iskoristi priliku uživanja u vodi?

Samo po sebi je plivanje zdrava aktivnost, ali jedan se tip uživanja u vodi ove godine posebno ističe - plivanje u hladnoj vodi! Ako vam se vilica od same pomisli upravo trese, imajte na umu da sve više istraživanja potvrđuju kako samo pet minuta plivanja u hladnoj vodi ima vrlo jak pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, ističu stručnjaci magazina Health&Fitness. Tako će ono umanjiti simptome stresa, anksioznosti i depresije, a i jača libido, piše Ordinacija.hr.

Kako plivanje u hladnoj vodi djeluje na tijelo?

Osim što je u pitanju oblik tjelovježbe, nije nova vijest da se hladna voda definira kao ljekovita kada je u pitanju mentalno zdravlje. Hidroterapija je poznata metoda koja se koristi od pamtivijeka za postizanje balansa cijelog tijela. Kako se radi o izmijenjenom izlaganju toploj pa hladnoj vodi, istraživanja zaključuju kako doslovno tako jačamo mozak – hladna voda sužava krvne žile koje krv vode do svih organa pa i mozga, a ona ih opskrbljuje kisikom i nutrijenitima koje jačaju funkcije mozga, što će utjecati i na smanjenje otpuštanja hormona stresa, ali otpustiti hormon sreće!

Vanjski sportovi također mogu biti odlični za društveni život, faktor na kojeg ne računate kad dižete utege u teretani, a on također utječe pozitivno ako vas muče nervoza i depresija.

Koliko hladna voda mora biti?

Možda ćete se iznenaditi, ali ne hladna kako biste očekivali. Engleski centar za sigurnost u hladnoj vodi predlaže da ona ne smije biti ispod 25 stupnjeva, dok Internacionalni odbor za vodene sportove smatra da je to temperatura ispod 18 stupnjeva. Po tim podacima, možete u našem moru plivati skoro cijele godine.

Kako početi?

Ako je u pitanju plivanje u nešto hladnijoj vodi, jasno je da je potrebno paziti i na sigurnost. Čak i ako ste profesionalac na bazenu, otvoreno i hladno more mogu biti puno veći izazov - nema zaštita, a tu su valovi te mutna voda koja može utjecati na orijentaciju. Morate savladati tehniku kako biste bili sigurni, a evo nekoliko savjeta kako to postići.

1. Provjerite svoje stanje kod liječnika

Važno je prije bilo kakvog riskantnog sporta, a posebno plivanja u hladnoj vodi. Tako u slučaju da imate problema sa srcem, visokim krvnim tlakom, astmom ili ste trudni, svakako tražite savjet svog liječnika. Ako ste potpuno zdravi, porazgovarajte s ljudima koji su dobro upoznati s plivanjem u hladnoj vodi.

2. Nikada ne plivajte sami

Za ovo pravilo ne postoji kompromis, potražite osobe koje puno znaju o ovoj aktivnosti i razumiju koliko je opasno u takvim uvjetima biti sam u vodi. Sigurno postoje i grupe u koje se možete uključiti, a čiji će vam članovi dati sve potrebne savjete.

3. Krećite se

Prije nego uđete u vodu, a posebno more, dobro pogledajte gdje možete najbrže izaći van ako to bude potrebno. Druga je važna stavka prilagodba na hladnu vodu, a kako biste to postigli – krećite se! Na početku radite velike zamahe kako bi se pokrenuli. Nije važna savršena tehnika, ali je važno da se krećete.

4. Dišite polako i pravilno

Znate kako ulazak u hladnu vodu može čovjeka ostaviti doslovno bez daha, pa se opustite i kontrolirajte disanje jer vam panika nikako ne može pomoći.

5. Gdje možete plivati?

Vanjski bazeni: Ako imate prilike koristiti vanjske bazene, svakako to učinite jer će vam mirna čista voda omogućiti uživanje u plivanju.

Kopirati
Drag cursor here to close