Zdravlje i prehrana

Pet najčešćih zabluda o hrani

Lifestyle / Zdravlje | 13. 03. 2016. u 13:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nedostatka vremena ili pak nedovoljne zainteresiranosti za adekvatno informiranje ljudi nerijetko žive u skladu sa zabludama.

Ovim člankom Index fit najstoji uputiti na neke od uobičajenih zabluda o hrani.

1. zabluda: Začinjena hrana izaziva pojavu čira

Pojava ulkusa, poznatijeg kao čir, nerijetko se smatra posljedicom stresa, ili pak konzumacije začinjene hrane.

Međutim, činjenica je kako je 90 % svih slučajeva pojave ulkusa povezano s bakterijom Helicobacter pylori.

Navedena pojava ne liječi se smanjenjem unosa začina u organizam, već unosom antibiotika.

Genetska predispozicija glavna je karika o kojoj ovisi hoće li se kod neke osobe pojaviti ulkus iz razloga što je bakterija Helicobacter pylori prisutna u organizmu kod većine ljudi.

Izbijanje ulkusa eventualno može potaknuti pušenje, konzumacija kave i alkoholnih pića.

2. zabluda: Smrznuti jogurt je zdrava hrana

Smrznuti jogurt ne sadrži istu količinu aktivnih kultura kao klasični jogurt, odnosno njegova je kvaliteta sastava uobičajeno značajno smanjena u odnosu na klasični jogurt.

Nadalje, iako smrznuti jogurt u odnosu na sladoled možda i sadrži manje masnoća, on uobičajeno sadrži velike količine rafiniranog šećera.

3. zabluda: Sok od voća bolji je izbor za konzumaciju u odnosu na cjelovito voće

U posljednje vrijeme pojavio se trend konzumacije voća u obliku napitaka.

Potražnja za sokovnicima znatno je porasla.

Sok od voća ne sadrži vlakna koja blagotvorno djeluju na probavu, a također i ne stvara osjećaj sitosti jednako kao cjelovito voće.

Nadalje, konzumacijom skova možda nećete primijetiti koliko ste kalorija unijeli u svoj organizam. Samo jedna čaša soka od naranča sadrži 115, a jedna čaša soka od jabuka 110 kcal.

4. zabluda: Sendviči debljaju, a salate su dijetalna hrana

Ova tvrdnja može biti ispravna u slučaju da je sendvič sačinjen od masnih mesnih i mliječnih prerađevina te raznih dodataka koji sadrže šećere i masti te da je salata začinjena, na primjer, s limunovim skokom te s malo maslinovog ulja. Nažalost, navedeno nerijetko nije slučaj.

Pripremljene salate u trgovinama i restoranima nerijetko sadrže velike količine nezdravih i visokokaloričnih umaka te velike količine masnih sireva. Ukoliko naiđete na takvu salatu, radije se odlučite za konzumaciju nemasne salame i kruha sačinjenog od cjelovitih zrna žitarica.

5. zabluda: Sve što je "prirodno" je i zdravo

Iako pojmovi priroda i zdravlje često predstavljaju dvije strane iste medalje, to ne mora uvijek i biti tako.

U nekoj "prirodnoj" hrani čak su prisutni i jaki karcinogeni poput aflatoksina, plijesni koju uobičajeno nalazimo u kikirikiju.

Iako će, u većini slučajeva, naš organizam uništi karcinogene prije nego prouzrokuju štetu, prilikom izbora hrane budite vrlo oprezni te gledajte da one nudi više od same oznake "prirodno".

Kopirati
Drag cursor here to close