Pazite na bakterije

Perete li cijelo vrijeme donje rublje pogrešno?

Imunologinja dr. Jenna Macciochi sa Sveučilišta Sussex rekla je da čak ni ciklus od 60 °C možda neće biti dovoljan za ubijanje bakterija.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 01. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Možda perete gaćice nakon jednog dana nošenja, ali što ako vam kažemo da to još uvijek nije dovoljno da bi one bile potpuno čiste?

U stvari, ispostavilo se da mnogi od nas možda to čine pogrešno, a time zapravo posvuda širimo fekalije.

Naime, stručnjaci za higijenu tvrde da će onima koji peru donje rublje na 40 stupnjeva, rublje možda ostati puno fekalnih bakterija. Osim toga, ako se s donjim rubljem prali i ostalu odjeću i ona bi mogla biti onečišćena.

Lisa Ackerley, također poznata kao The Hygiene Doctor, rekla je za HuffPost UK da pranje bilo čega ispod 60 stupnjeva neće ubiti bakterije.

"Ne perite donje rublje s kuhinjskim krpama na niskim temperaturama, jer biste mogli imati fekalne onečišćenja u gaćicama, a to ne biste željeli u blizini svoje kuhinje", dodala je.

No, imunologinja dr. Jenna Macciochi sa Sveučilišta Sussex rekla je da čak ni ciklus od 60 °C možda neće biti dovoljan za ubijanje bakterija.

"Na 60 stupnjeva se stvarno ne može pouzdati da ćete ubiti sve bakterije, pogotovo ako stroj samo kratko vrijeme dosegne ovu temperaturu, a većina ne održava ovu temperaturu tijekom cijelog ciklusa", rekla je.

Zato, ako donje rublje ne možete prati na visokim temperaturama, dr. Ackerley je predložila dodavanje sredstva za dezinfekciju rublja. No, dodala je i kako ne trebamo previše brinuti jer ionako vjerojatno previše peremo odjeću. S time se slaže i Stella McCartney koja je otkrila da ne voli prati odjeću prečesto. Ipak, postoji nekoliko predmeta koja trebaju češće čišćenje.

Ackerley smatra da traperice treba prati nakon četiri ili pet nošenja,a grudnjak nakon samo dva ili tri nošenja. Pidžamu trebate prati dva puta tjedno, a tajice svakodnevno jer se "bakterije razmnožavaju u poliesteru koji može uzrokovati akne, iritaciju kože, mokraćne i gljivične infekcije", objašnjava Ackerley.

Što se tiče ostalih predmeta, posteljinu biste trebali prati jednom tjedno, a jastuke dva puta godišnje. Ručnike i kuhinjske krpe treba mijenjati svaki dan jer su "leglo klica i mogu uzrokovati trovanje hranom ako kuhate meso ili ribu, pa krpe operite na 60 stupnjeva".

Torbe i novčanike biste trebali prebrisati barem jednom tjedno jer i oni mogu biti prepuni bakterija. Također, svoj mobitel dotaknete gotovo 3000 puta dnevno, tako da ga treba svakodnevno brisati mekom krpom, prenosi index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close