Slijede trend

Pedijatrica Šandrk: Građani Mostara postaju žrtve anti-vakcina kampanje

''Cijepljenje je jedini lijek za ospice, a cjepiva ima dovoljno'', smatra prim.dr. Rada Šandrk, spec. pedijatar o cijepljenju iz Doma zdravlja Mostar.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 03. 2018. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Razloge necijepljenja možemo naći u velikoj anti-vakcina kampanji koja se vodi proteklih godina. Građani Mostara slijede taj trend i postaju žrtve spomenute kampanje. Glavni akteri i pokretači tih teorija uglavnom dovode u vezu cjepivo sa pojavom autizma kod djece, što nikada nije znanstveno utemeljeno niti dokazano jer znamo da se simptomi autizma pojavljuju poslije prve godine života što je najčešći razlog povezivanja cjepiva i autizma'', rekla je prim.dr. Rada Šandrk, spec. pedijatar o cijepljenju iz Doma zdravlja Mostar.

Mostarska pedijatrica ističe kako je cijepljenje je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv raznih zaraznih bolesti. Rekla je kako su u prošloj godini bili implementatori projekta o važnosti cijepljenja u HNŽ.

''Izlazne ankete su pokazale da roditelji najviše vjeruju medicinskom osoblju, međutim, oni često traže od liječnika stopostotnu garanciju da neće biti nikakvih komplikacija ili da se potvrdi njihova tvrdnja o „nekvalitetnom cjepivu“, za što smatramo da je nerealno'', smatra pedijatrica.

Djelomično i nedovoljno svjesni opasnosti

Necijepljenje se dovodi u izravnu vezu s obolijevanjem od ospica.

''Ospice, poznate kao male boginje ili morbili, su zarazna virusna bolest od kojih mogu oboljeti sve dobne skupine. Simptomi navedene bolesti su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće'', rekla je pedijatrica.

Ističe kako ova bolest može imati smrtni ishod čiji uzrok mogu biti razne komplikacije.

''Kad je riječ osviještenosti građana o opasnosti ove bolesti možemo reći da smo djelomično i nedovoljno svjesni opasnosti . Kada kažemo djelimično tu prvenstveno mislimo na mlade liječnike koji zbog ranije dobre procijepljenosti nisu imali priliku da vide ovu bolest. Pod terminom nedovoljne osviještenosti mislimo na roditelje koji su zbog anti-vakcina kampanje i povezivanjem cijepljenja sa uzrokom autizma slabo informirani o opasnostima od ove bolesti'', ističe pedijatrica.

Podsjećamo, u Mostaru su dva djeteta oboljela od ospica.

''U Mostaru su dvije osobe od početka godine oboljele od ospica. Radi se o djeci od dvije i osam godina'', rekao je ranije za Bljesak.info šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a  dr. Erdin Alajbegović.

Alajbegović je rekao kako oboljelo dijete koje ima dvije godine nikako nije cijepljeno, a dijete od osam godina je djelomično cijepljeno.

Slučajevi nisu povezani

''Dijete od osam godina je primilo prvu dozu cjepiva, drugu je preskočilo. S obzirom na slabi postignuti imunitet došlo je do razvitka bolesti. Drugo dijete nije nikako cijepljeno i samim tim došlo je do pojave  bolesti'', objasnio je Alajbegović.

 Alajbegović  je rekao kako slučajevi nisu međusobno povezani i kako djeca nisu dolazila u kontakt jedno s drugim.

 

 Stručnjaci pojavu ospica pripisuju padu procijepljenosti, koja je prema riječima liječnika, u HNŽ-u pala ispod 70 posto. 

''Situacija procijepljenosti na području HNŽ-a je alarmantna, budući je ona u obveznom programu cijepljenja pala ispod 70 posto'', rekao je nedavno predsjednik Liječničke komore Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mehmed Haznadar.

Kopirati
Drag cursor here to close