Kako se liječimo?

Parlament traži izvještaj o bolnicama

Kako je Ministarstvo odgovorilo da u traženom roku nisu u stanju prikupiti i dostaviti sve informacije, predloženo je prolongiranje sjednice.
Lifestyle / Zdravlje | 21. 01. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgođena je sjednica o stanju iz oblasti zdravstva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je bila zakazana za 28. siječnja.

U obrazloženju je navedeno da su od zakazivanja sjednice pristigli brojni zahtjevi za raspravu o stanju u svim kliničkim centrima u Federacije BiH, kao i kantonalnim bolnicama, te da je od resornog ministarstva zatraženo da dostavi sve informacije neophodne za raspravu.

Kako je Ministarstvo odgovorilo da u traženom roku nisu u stanju prikupiti i dostaviti sve informacije, predloženo je prolongiranje sjednice.

Novi termin održavanja sjednice bit će utvrđen naknadno, nakon što Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo zdravstva dostave sve materijale relevantne za raspravu, navedeno je.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH prihvatila je izvješće Zavoda za javno zdravstvo FBiH pod nazivom ''Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u FBiH 2018.''.

Kako je priopćila Vlada nakon sjednice, Izvješće kroz sedam poglavlja sadrži analizu podataka i pokazatelja o stanju zdravlja i zdravstvene zaštite po kantonima, iz koje proističu određeni zaključci i preporuke.

U izvješću je navedeno da su indikatori zdravstvenog stanja stanovništva FBiH nepovoljni, što je povezano s lošom socio-ekonomskom situacijom u zemlji, životnim navikama, uvjetima stanovanja, uvjetima na radnom mjestu, faktorima okoliša i mnogim drugim.

Značajna je prisutnost faktora rizika po zdravlje stanovništva: konzumiranje duhana (44,1 posto odraslih) i alkohola (28,8 posto odraslih), nezdrava ishrana (21,2 posto odraslih gojazno), tjelesna neaktivnost (75,4 posto), stres itd., stoji u priopćenju.

Stanovništvo FBiH najčešće obolijeva od nezaraznih bolesti, dok je učešće zaraznih i povreda značajno manje. S tim u vezi, vodeći uzroci smrti stanovništva FBiH su iz grupe nezaraznih oboljenja i svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malignih neoplazmi. Iako je reforma sustava zdravstva u FBiH bazirana na jačanju primarne zdravstvene zaštite, još su prisutne razlike u njenoj dostupnosti po županijama.

Uvođenje obiteljske medicine, kao osnova reforme organizacije zdravstva, još je na nezadovoljavajućoj razini. Razlozi za to su nedostatak doktora medicine, fluktuacija zaposlenih, spor proces reorganizacije službi unutar domova zdravlja, nestimulativni mehanizmi plaćanja, nedostatak menadžerskih vještina i drugo, a posljednjih godina i migracija zdravstvenih radnika u druge zemlje.

Federacija BiH ima manji broj bolničkih kreveta u odnosu na zemlje u okruženju i prosjek europske regije, ali je vidljiva nedovoljna iskorištenost bolničkih kapaciteta, što ukazuje na potrebu njihove racionalizacije.

 

U izvješću je navedeno i da nepostojanje podataka iz privatnog sektora onemogućava potpuni uvid u zdravstveno stanje stanovništva i organizaciju zdravstvene zaštite u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close