I dvostruko Jeftiniji

Pacijenti iz BiH lijekove kupuju preko granice

Sara Todorović iz Bijeljine već nekoliko godina lijekove kupuje u Srbiji. Kako kaže, u tamošnjim ljekranama neki lijekovi su i dvostruko jeftiniji nego u BiH.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 09. 2019. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više stanovnika pograničnih područja, poput Bijeljine, lijekove nabavlja s druge strane Drine. Razlog za to je znatno niža cijena lijekova u ljekarnama u Srbiji. Farmaceuti kažu da se to pretvorilo u pravi biznis, pa ljudi organizirano odlaze u nabavke, prenosi BHRT.

Sara Todorović iz Bijeljine već nekoliko godina lijekove kupuje u Srbiji. Kako kaže, u tamošnjim ljekarnama neki lijekovi su i dvostruko jeftiniji nego u BiH.

“Ovaj lijek koji tražim, kod nas u Bijeljini je jako skupo. Ja sam moje recepte povukla, jer nemam toliko, ne mogu da platim, a mjesečno trošim dvije kutije”, kaže ona.

Ljekarnu  u Badovincima dnevno posjeti oko 100 pacijenata iz Bijeljine i Zvonika, kaže farmaceutkinja Karolina Šikanić.

“Veći broj pacijenata pripada njima, čak mogu reći 60 posto pacijenata. Pa, recimo, ako dnevno u ljekarnu uđe 200 pacijenata, to je bar polovica”, navodi Šikanić.

Video: Skuplji lijekovi

Pacijenti iz Bosne i Hercegovine u Srbiji najčešće kupuju lijekove za srce, masnoću u krvi i prostatu.

Cijene variraju. Najveća razlika u cijeni je za lijek „Plavix“, koji je u Srbiji deset, a u Bijeljini 24 marke. Slično je i sa lijekom „Trimetakor“ koji je u Srbiji nepunih pet, a u BiH 14 KM. U ljekarnama u Srbiji duplo su jeftiniji i probiotici.

Za naš budžet i marka je mnogo, kažu umirovljenici koji dolaze na razne načine. Nerijetko se događa da organizirano odlaze u nabavke ili jedan susjed kupuje lijekove za cijelo susjedstvo, pa ga „časte“. I to se isplati.

Farmaceuti, s druge strane, kažu da su u nezavidnoj situaciji. Doktor Nikola Rosić, vlasnik lanca ljekarnih u Bijeljini kaže kako su im ruke vezane i da treba mijenjati zakon.

“Mi moramo da spuštamo maržu tako da je naša marža ovdje pet ili deset posto, a znamo da je dozvoljena marža u ljekarnama 20 posto. Niži PDV same usluge na registraciji lijekova, na prvu seriju, mislim da bi to bilo rješenje”, mišljenja je Rosić.

Iako je na snazi već dvije godine, Pravilnik o načinu formiranja cijena lijekova i njihove kontrole nije dao rezultate.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva su ranije potvrdili i da cijena u Srbiji jeste niža, ali da je razlog za to niža stopa PDV-a, a i niže maloprodajne marže. Isto tako, ističu da su oni samo jedna linija u sistemu određivanja cijena lijekova.

Kopirati
Drag cursor here to close