Agencija za lijekove

Ozbiljne posljedice: Dvije vrste antibiotika se povlače s tržišta

Dvije vrste antibiotika bit će povučene s tržišta BiH zbog ozbiljnih posljedica
Lifestyle / Zdravlje | 30. 05. 2019. u 16:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine, u suradnji s Europskom agencijom za lijekove (EMA) upozorila je zdravstvene radnike na ozbiljne posljedice hinoloskih i fluorohinoloskih antibiotika koji će biti povučeni s tržišta.

Kako se navodi u pojašnjenju, zabilježena su onesposobljavajuća, dugotrajna potencijalno trajna neželjena djelovanja lijeka koja uglavnom zahvataju mišićno-koštani i živčani sustav.

Zbog toga su u cijeloj Europskoj uniji preispitane koristi i rizici svih hinolonskih i fluorohinolonskih antibiotika te njihove indikacije.

"Lijekovi koji sadrže cinoksacin, flumekvin, nalidiksinsku kiselinu i pipemidinsku kiselinu bit će povučeni s tržišta. U BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju lijekovi čija je aktivna supstanca pipemidinska kiselina - Palin kapsula, tvrda 20 x 200mg, Pipegal kapsula, tvrda 20 x 200mg i Pipem kapsula, tvrda 20 x 200mg. Dozvole za stavljanje u promet ovih lijekova će biti ukinute", kazali su iz Agencije za lijekove BiH za Klix.ba.

U preporuci zdravstvenim radnicima navodi se kako se ovi antibiotici ne smiju propisivati za liječenje lakših ili samoograničavajućih infekcija kao što su feringitis, tonzilitis i akutni bronhitis, za prevenciju putničkih dijareja ili infekcija donjeg urinarnog trakta, za terapiju infekcija koje nisu izazvana bakterijama, za blage do umjereno teške infekcije te pacijentima koji su prethodno imali ozbiljna neželjena djelovanja na hinolonski ili fluorohinolonski antibiotik.

"Oprez je naročito potreban kod propisivanja ovih lijekova starijim osobama, pacijentima s oštećenjem funkcije bubrega, pacijentima s presađenim solidnim organom te onima koji se istovremeno liječe kortikosteroidima jer kod tih pacijenata rizik od fluorohinolonima izazvanog tendinitisa i rupture tetive može biti povećan. Istovremena primjena kortikosteroida s fluorohinolonima se mora izbjegavati", upozorili su iz Agencije za lijekove.

Pacijenti trebaju odmah prekinuti liječenje ovim antibioticima kod prvih znakova neželjenih djelovanja, kao što su tendinitis i ruptura tetive, bol u mišićima, mišuićna slabost, bol u zglobovima, oticanje zglobova, periferna neuropatija i efekti na centralni živčani sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close