Zdravo i prirodno

Ovo su najbolji prirodni pripravci za opuštanje mišića

Svima se u životu dogodi da patimo zbog bolnih ili napetih mišića, a uzroci i simptomi mogu biti raznovrsni.
Lifestyle / Zdravlje | 15. 10. 2017. u 16:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi olakšali bol koristite prirodne namirnice koje sigurno imate pri ruci jer lijekovi za opuštanje mogu stvoriti i ovisnost. Ovi će pripravci opustiti mišiće, umanjiti bol i stres te štititi od upala.

Kamilica

Čaj od kamilice doista je moćno opuštajuće sredstvo koje ublažava bolove. Da biste očuvali ljekovita svojstva čaja, nemojte kamilicu kuhati, nego je samo prelijte vrućom vodom (2,5 dcl na 1-2 žlice). Ostavite da odstoji poklopljeno desetak minuta, pa procijedite. Konzumirajte 2-3 puta kroz dan kako bi osjetili rezultate.

Menta

Ovo je još jedan savršen pripravak za opuštanje mišića jer sadrži antiseptička u protuupalna svojstva. I čaj i ulje ove biljke jednako djeluju.

Čaj od mente: Najbolja upotreba mente je u obliku čaja. Za jednu šalicu čaja koristite jednu, do jednu i pol čajnu žličicu listova ili cvatućih izdanaka. Dnevna doza ovog napitka je 2 do tri šalice.

Ulje mente: Uzima se s gutljajem vode ili s kockom šećera: dvije do četiri kapi odjednom, tri do četiri puta na dan. I u ovom slučaju trajna upotreba se ne preporučuje.

Višnja

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su se osobe koje su deset dana pile po dvije čaše prirodnog soka od višnje brže oporavljale od napornog treninga u odnosu na osobe koje su preskakale ovaj zdravi sok. I drugo tamnocrveno i ljubičasto voće, poput grejpa, nara, borovnica i brusnica, ima slično djelovanje te može smanjiti bolove u mišićima nakon treninga.

Tamno grožđe

Crveno grožđe sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin. Ovaj snažan antioksidans djeluje s vitaminom C kako bi stimulirao imunološki sustav za borbu protiv infekcija, raka i upala. Osim toga, kombinacija antioksidansa i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima.

Maslinovo ulje

Studije su pokazale da maslinovo ulje djeluje protuupalno, a kao primjer su poslužili stanovnici Mediterana koji ovu namirnicu konzumiraju često te rijetko imaju zdravstvenih problema povezanih s upalama. Ekstra djevičansko maslinovo ulje bi moglo sadržavati komponentu sličnu ibuprofenu, stoga ako je bol dio vaše svakodnevnice, koristite ga za kuhanje i jelo, piše Ordinacija.hr.

Kava

Studije su pokazale kako kofein djeluje na adenozin (spoj koji u tijelu djeluje kao modulator u procesima slanja živčanih signala i smanjuje opće aktivnosti u svakom pojedinom sustavu) tako što blokira njegovo djelovanje te time utječe na smanjenje boli. I oni koji kavu popiju samo povremeno osjetit će smanjenu bol nakon vježbanja.

Ružmarin

Ova aromatićna biljka ima protuupalna svojstva i olakšava bol uzrokovanu upalom mišića.

U jednoj studiji iz 2015. godine nalazi stoji kako bi ulje ružmarina u kombinaciji s analgeticima može pomoći. Možete pripremiti napitak od 1 žlice suhog ružmarina i 1 šalice tople vode. Tako pripremljen čaj možete piti 3 puta na dan.

Kopirati
Drag cursor here to close