Provjerite simptome

Ova bolest možda je uzrok što su vam ruke uvijek hladne

"Prosječna osoba može pretrpjeti hladno vrijeme i bez rukavica, samo će joj prsti biti malo hladniji. Ali netko s Raynaudovom bolešću imat će mnogo ekstremniju reakciju. Vidjet ćete razliku ukoliko takvoj osobi dodirnete ruke", objasnila je doktorica
Lifestyle / Zdravlje | 09. 11. 2018. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otkad znate za sebe, ruke i noge su vam "led ledeni", a pojava s dolaskom hladnijih dana postane neugodna? Vrlo je moguće da to nije samo karakteristika vašega tijela ili "loša cirkulacija", kako najradije kažu laici. Riječ je najčešće o Raynaudovoj bolesti, za koju mnogi uopće ne znaju da je imaju.

"Prosječna osoba može pretrpjeti hladno vrijeme i bez rukavica, samo će joj prsti biti malo hladniji. Ali netko s Raynaudovom bolešću imat će mnogo ekstremniju reakciju. Vidjet ćete razliku ukoliko takvoj osobi dodirnete ruke", objasnila je doktorica Lai Becker za Health.

Neugodni simptomi

"Čak i u umjereno hladnim područjima, takve će osobe imati bijele, kao led ledene ruke", dodatno objašnjava.

A simptomi bolesti su ponekad i mnogo uočljiviji. Ruke osoba koje muku muče s ovim problemom najprije pobijele, zatim mogu i poplaviti, pa pocrvenjeti dok se nanovo zagrijavaju. No "mijenjanje boja" nije ni nužno, a ne slijedi često ovaj redoslijed.

Ono što ukazuje da je osoba definitivno malo više nego "zimogrozna", osim bijelih prstiju su reakcije na ušima, nosu, usnama, a ponekad i bradavicama. Svi ti ekstremiteti "bijele" na hladnoći, a osjećaj nije nimalo ugodan, popraćen je blagom boli.

Ako primijetite jedan od tih problema ili vam je prstima jednostavno neobično neugodno i bolno na hladnoći, pitajte svog liječnika za savjet - možda vas uputi reumatologu.

Što je u stvari Raynaudova bolest?

Raynaudova bolest definira se kao spazam (stezanje) arteriola (malih arterijskih krvnih žila), najčešće u prstima, a ponekad i u drugim perifernim dijelovima kao npr. nosu ili jeziku, stoji u Plivinom priručniku bolesti.

Manifestira se ili bljedilom ili cijanozom - plavkastom bojom kože, a ne zna se što ju točno izaziva. Najčešće glavnu ulogu igra genetika, ali ne nužno. Najčešće obolijevaju mlade žene (60-90% opisanih slučaja), a bolest se redovito otkrije u adolescenciji.

Kao ostale uzroke bolesti liječnici navode i razna oštećenja živaca, ozljede ruku i nogu, izloženost određenim kemikalijama, pa čak i opetovane radnje poput sviranja klavira ili tipkanja. Mogu, zatim, na stanje utjecati i lijekovi za krvni tlak kao i nikotin - pušači su najpodložnija skupina. U takvim slučajevima moguće da se radi o sekundarnom stadiju bolesti, to će liječnik najbolje procijeniti.

Zašto ruke poplave?

Krajnji stupanj Raynauda su ruke boje borovnice. Ne izgleda estetski, a isto tako popraćeno je boli - zašto se to događa? Hladnoća, kažu stručnjaci, može izazvati skupljanje krvnih žila, a na ekstremnim uvjetima događa se najjači efekt. Ruke, zbog manjka krvi i kisika iz krvi, poplave, a prsti su bolni.

Ovakav "napadaj" isto tako može biti uzrokovan i emocionalnim stresom ili hormonskim promjenama, podvlači doktorica Becker.

Je li stanje opasno?

U velikoj većini slučajeva ova dijagnoza nije nešto oko čega se treba brinuti. No treba pripaziti ukoliko se prsti počnu nekontrolirano grčiti - to znači da krv ne može proći do njih. Takvo stanje može rezultirati oteklinama i mrtvim tkivom. U krajnjim slučajevima, iznimno rijetkim, može se dogoditi da vam deformacija prstiju zbog neprotoka krvi ostane trajna. Ako primijetite da zbog hladnoće uopće ne možete micati prstima, te da se oni grče bez vaše kontrole, hitno poražite liječničku pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Ukoliko imate Raynaudovu, imajte na umu da ste i izloženiji ozeblinama.

Postoji li lijek?

Prvi savjet ujedno je i onaj najbanalniji, ali i najbezbolniji. Ako imate ovaj problem, izbjegavajte ekstremnu hladnoću. Od velike je važnosti i oboružati se kvalitetnim parom toplih rukavica.

Ako se baš radi o potrebi za "tretmanom", mogu se propisati ljekovi za širenje krvnih žila, injekcije Botoxa, ali i operativni zahvat.

Kopirati
Drag cursor here to close