Acetat vitamina

Otkriven uzrok smrti pušača e-cigareta

Istraživanje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na 29 pacijenata iz deset država
Lifestyle / Zdravlje | 12. 11. 2019. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Istraživanje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Acetat vitamina E ili ''tokoferil acetat'' koji se u električnim cigaretama koristi kao aditiv krivac je za smrt osoba koje su misteriozno umrle zbog pušenja električnih cigareta (vaping).

Istraživanje je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na 29 pacijenata iz deset država kojima je dijagnosticirana bolest EVALI - bolest pluća povezana s konzumiranjem e-cigareta.

''Ovo je prvi put da smo identificirali potencijalno zabrinjavajuću kemikaliju u biološkim uzorcima pacijenata koji imaju bolesti pluća'', rekli su u Centru.

Od 29 analiziranih pacijenata, kod 82 posto je pronađen THC, a u 62 posto uzoraka nikotin.

Ovo nije prvi put da se sumnjalo u štetnost acetata vitamina E, ali je sada sa sigurnošću potvrđeno da je on krivac koji uzrokuje bolesti pluća.

U rujnu je američka Agencija za hranu i lijekove pronašla upravo E acetat u pacijentima koji su oboljeli nakon što su konzumirali e-cigarete.

Dosad je u SAD-u zbog toksičnih posljedica pušenja e-cigareta hospitalizirano 1300 pacijenata, a umrlo je njih najmanje 26. Prema istraživanju CDC-a, u 2017. je sedam milijuna ljudi starijih od 18 godina pušilo e-cigarete.

Zabrinjavajuće je da sve veći broj srednjoškolaca puši. E-cigarete je u 2017. konzumiralo 2,1 milijun maloljetnika, a prošle godine njih čak 3,8 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close