Intenzivan svrbež

Otkrijte zašto vas svrbe grudi i bradavice

Osim svrbeža bradavica, vaš grudnjak može iziritirati i cijelo područje grudi. Iritacija bradavica najčešće se događa zbog njihove frikcije o drugi materijal (trenje), primjerice za vrijeme bavljenja sportom.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 10. 2018. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intenzivan svrbež grudi i bradavica je češći nego što mislite. Razlozi mogu biti trudnoća, menstruacija, navike tuširanja, ali u nekim slučajevima to može biti i znak nečeg mnogo ozbiljnijeg.

  1. Dermatitis, psorijaza ili suha koža

Oba upalna stanja (dermatitis i psorijaza) mogu uzrokovati svrbež na bradavicama, ali i na grudima. Bez obzira na to je li svrbež bradavice uzrokovan nekim od tih kožnih stanja ili je vaša koža prirodno suha, ono što možete učiniti je skratiti vrijeme tuširanja i ne namakati se u kupki.

Naime, topla voda još više isušuje kožu. Ne zaboravite koristiti blagi sapun i dobru hidratantnu kremu.

  1. Kemijska reakcija na sapun ili deterdžent

Kemikalije koje se dodaju u proizvode za čišćenje koje izravno dodiruju vašu kožu mogu izazvati nešto što se naziva iritantni kontaktni dermatitis. Mnogi će dobiti osip i crvenu te flekama prekrivenu kožu.

  1. Grudnjak

Osim svrbeža bradavica, vaš grudnjak može iziritirati i cijelo područje grudi. Iritacija bradavica najčešće se događa zbog njihove frikcije o drugi materijal (trenje), primjerice za vrijeme bavljenja sportom. Kod žena se najčešće javlja jer prilikom bavljenja sportom ne nose dobre grudnjake.

Potrebno je nabaviti sportski grudnjak koji odgovara modelom te onaj koji je izrađen od sintetičkih, a ne pamučnih vlakana. Ili pokušajte s ovim trikom: prije vježbanja, na područje svrbeža nanesite tanak sloj vazelina.

  1. Ne tuširate se odmah nakon vježbanja

Znoj se uglavnom sastoji od soli koja može isušiti kožu. Nakon što se koža osuši, svrbež napada. Znoj koji je ostao na koži ispod vaših grudi, također može potaknuti svrbež i dovesti do infekcija.

Kako biste spriječili skupljanje vlage ispod kože, nosite prozračnu odjeću i odmah se tuširajte.

 Ilustracija
 
  1. Trudnoća

Kao što znate, hormonalne promjene i pokoji kilogram više u trudnoći uzrokuju povećanje grudi i bradavica. Rastezanje kože na tim područjima, kažu stručnjaci, može rezultirati svrbežom.

  1. Dojenje

Ono također može izazvati svrbež, osobito oko bradavica. Ostaci majčina mlijeka mogu izazvati iritaciju, baš kao što to mogu uzrokovati stalno sisanje (ili ugrizi) gladnog dojenčeta.

Obavezno posjetite svog liječnika ako je svrbež popraćen drugim simptomima, kao što su bol, oteklina ili pucanje bradavica. To su sve znakovi mastitisa (upala dojke predstavlja upalu mliječnih žlijezda i okolnog tkiva dojke). Simptomi također mogu signalizirati gljivičnu infekciju.

  1. Dobit ćete menstruaciju

Pri lučenju hormona, grudi, osim što mogu biti osjetljivije, mogu biti i sklonije iritaciji i svrbežu. Hormonalne promjene tijekom menopauze također mogu dovesti do toga.

Razlog za svrbež ima veze i s činjenicom da se grudi, tijekom tog dijela ciklusa, malo povećaju.

  1. Prolazite kroz terapije zračenjem

Zračenje ima mnoge nuspojave, a svrbež je jedan od njih. Evo što se događa: zračenje može promijeniti teksturu područja kože koja ga upija. To povećava osjetljivost kože i potiče svrbež u ciljanom području.

Lijekovi kao što su kortikosteroidne kreme mogu pomoći u smanjenju nelagode. Također biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom, piše Živim.hr.

  1. Oporavljate se od operacije

Bilo da ste upravo prošli kroz povećanje grudi ili operaciju uklanjanja raka dojke, vaše grudi su najvjerojatnije došle u dodir s materijalima koji mogu uzrokovati svrbež. Stručnjaci kažu kako su to sve normalne postoperativne reakcije. No, ako se pojave crvenilo, oteklina ili bol trebate se posavjetovati s liječnikom, jer to može signalizirati infekciju.

  1. Možda imate Pagetovu bolest

Pagetova bolest bradavice je vrsta raka dojke koji se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama, ili u vidu iscjetka iz bradavice. To je rijedak oblik bolesti koji utječe na gornji sloj kože na bradavici i okolnoj areoli. Glavni znakovi su svrbež i crvenilo, a može izgledati slično ekcemu.

Budući da ova bolest rijetko uzrokuje tegobe, žene ju mogu zanemarivati i po godinu dana prije nego što posjete liječnika. Važno je znati da se ovi simptomi obično javljaju asimetrično, samo na jednoj dojci, a posebno na području bradavica.

  1. Svrbež može signalizirati upalni karcinom dojke

Upalni karcinom dojke (IBC) je agresivan oblik bolesti koji nastaje kada stanice raka uđu u kožu i limfne žile grudi. Za razliku od raka dojke koji je obično otkriven nakon što se napipa kvržica, IBC obično proizvodi snažan svrbež i osip, a koža dojke i bradavice je upaljena.

 

Kopirati
Drag cursor here to close