Koronavirus

Mostar: Bolnica spremna za izolaciju virusa, Zavod upozorava na manjkavosti

Uz organiziranu izolaciju, Arapović ističe kako je osoblje klinike obučeno za operativno djelovanje u kriznim situacijama kao što je to trenutna pandemija 2019-nCoV, te da su i ranije imali slične krizne situacije.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 02. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju pojave korona virusa, u Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici Mostar stvoreni su uvjeti za izolaciju i u pravilu su, kako je potvrđeno za Bljesak.info, spremni za takve 'izazove'.

Pročitajte još

''Nadležna ustanova za zbrinjavanje sumnjivih slučajeva infekcije 2019-nCoV je SKB Mostar u Klinici za infektivne bolesti gdje je organizirana izolacija za prijem takvih bolesnika, te shodno tome sva adekvatna zaštitna oprema zdravstvenih djelatnika i nemedicinskog osoblja'', rekao je Bljesak.info dr. Jurica Arapović, liječnik Klinike za infektivne bolesti, koji je ispred mostarske bolnice zadužen za koordinaciju s Federalnim ministarstvom zdravstva za nadzor nad korona virusom.

Obuka osoblja i pokazne vježbe

Uz organiziranu izolaciju, Arapović ističe kako je osoblje klinike obučeno za operativno djelovanje u kriznim situacijama kao što je to trenutna pandemija 2019-nCoV, te da su i ranije imali slične krizne situacije.

''Klinika za infektivne bolesti se morala već nekoliko puta organizirati za slične krizne situacije, još od 2009/2010 u pandemiji gripe H1N1-pnd2009 pa do nedavne epidemije Ebola virusom u Africi 2014/2015 godine. Također, osoblje klinike je obučeno za operativno djelovanje u kriznim situacijama kao što je to trenutna pandemija 2019-nCoV'', govori dr. Arapović.

Objašnjavajući proces operativnog djelovanja ističe kako to uključuje obuku osoblja Klinike te pokazne vježbe u određenim vremenskim razdobljima.

''Obzirom da će osoblje Klinike za infektivne bolesti biti jedno od prvih u kontaktu s bolesnicima s možebitnom 2019-nCoV infekcijom, dužna je organizirati ovakve vidove obuka za svoje djelatnike u koordinaciji s epidemiološkim službama na svim nivoima vlasti u BiH'', navodi liječnik.

Klinike za infektivne bolesti djeluje u suradnji s Ministarstvom zdravstva HNŽ-a, Federalnim ministarstvom zdravstva te Zavodima za javno zdravstvo na županijskoj i federalnoj razini.

Početkom veljače 2020. godine formiran je i Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva za nadzor i sprječavanje infekcije novim korona virusom. Iz istog je proizašla naredba prema županijskim Ministarstvima zdravstva da se žurno formiraju Krizni stožeri na razini županija koji će djelovati na terenu, što je bio i slučaj s HNŽ.

'' Sve zdravstvene instutucije u županiji uključene su u praćenje situacije te su pripremljene mjere predostrožnosti. Krizni stožer po pitanju virusa u planu djelovanja ima mogućnost da sve osobe koje su stigle na područje županije budu podvrgnute testiranju te izoliranju, odnosno stavljanju u karantenu'', istaknuo je u prošlom tjednu Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, predstavljajući mjere koje su poduzete na području ove županije u cilju borbe s mogućom pojavom korona virusa.

Mostar će biti sigurno izložen

No, optimizam u borbi s mogućom pojavom korona virusa u nije dijelio direktor Zavoda za javno zdravstvo, dr. Nermin Avdić , koji je na jednoj od prošlih sjednica Skupštine HNŽ-a, kad se usvajalo Izvješće o zdravstvu, istaknuo kako će Mostar, budući da je turistički grad, biti sigurno izložen pojavi korona virusa.

Avdić je naveo kako su napravljene smjernice predložene po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i po standardima koji se rade u Europi, te da su tek tada ''uočili sve naše nedostatke''.

''Prvo je razjedinjenost same županije, pa onda imamo entitete, pa onda ministarstvo na državnoj razini, koje nije ministarstvo zdravstva nego ministarstvo civilnih poslova, znači ima jedan mali odjel i to sve treba iskordinirati jer po nekom mom viđenju, mi smo se morali braniti ovdje na granici. Nakon što je formiran tim, tada su se javili problemi da nemamo kadar, nemamo dovoljno opreme i nemamo dovoljno ni sredstava'', rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Istaknuo je kako su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije iste i za Njemačku i Francusku kao i za Albaniju i BiH, te da je logično da mi ''s našim ekonomskim mogućnostima nemamo istu mogućnost provođenja''.

Zasad bez zaraženih

Na području BiH trenutno nema osoba na koje se sumnja da imaju korone virus. Podsjećamo, prošlog tjedna je na korona virus testiran radnik koji je doputovao iz Kine te je iz SKB Mostar potvrđeno kako je radnik u jednoj samoizolaciji te da nema nikakvih simptoma.

Inače, simptomi korona virusa su slični gripi te se testiranju podvrgavaju samo osobe koje imaju te simptome. Dakle temperatura, kašalj, otežano disanje i epidemiološka anamneza, odnosno, da je u zadnjih 14 dana osoba bila u provinciji Wuhan ili u kontaktu s nekim od osoba koje su tu provinciju posjetili.

Kopirati
Drag cursor here to close