Reci Aaaa

Pitali smo dr. Zovko: Kako trebate brinuti o zubima

Oralno je zdravlje važan dio općeg zdravlja ljudskog organizma i ima veliki utjecaj na kvalitetu života.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 03. 2019. u 08:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usta su ogledalo organizma, rekla je u razgovoru za Bljesak.info mr.sc. Ružica Zovko doktorica dentalne medicine, povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 20. ožujka.

“Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine” – slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlja. Ovo je dan kada se promiče razvijanje svijesti o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja i dobrobiti. Ovim se međunarodnim danom želi ukazati na važnost zdravih usta, promicati razvijanje svijesti o oralnom zdravlju i važnosti oralne higijene u svim dobnim skupinama. Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala važnost oralnog zdravlja te ga je definirala kao ''stanje s odsutnošću oralne i facijalne boli, karcinoma usta i ždrijela, oralnih infekcija i upala, parodontnih oboljenja i poremećaja koji mogu ograničiti i utjecati na sposobnost žvakanja, smijanja govora i psihosocijalnog blagostanja''.

Usta su ogledalo organizma, smatra dr. Zovko, a često mogu ukazati na znakove sistemskih oboljenja.

''Oralno zdravlje znači zdravlje usne šupljine koje se također može reflektirati na zdravlje cijelog organizma. Najčešće oralne bolesti u našem okruženju su gingivitis i parodontitis čija je prevencija u svakoj zdravstvenoj zajednici vrlo izazovna. Gingivitis se javlja kod mlađe populacije i obično počinje krvarenjem iz zubnog mesa pa ga nije teško prepoznati, dok parodontitis je najčešće neprepoznat od strane pacijenata sve dok ne dođe u opsežniju, destruktivnu fazu'', pojasnila je.

Kada i koliko prati zube

Najvažniju ulogu u oralnom zdravlju, kaže stomatologinja, imaju pravilna oralna higijena i redoviti preventivni pregledi.

Upute o oralnoj higijeni: tehnika četkanja, izbor četkice, dodatna sredstva u održavanju oralne higijene (interdentalne četkice, vodeni tuš, otopine za ispiranje, zubne paste ) su osnove prevencije svih oralnih oboljenja.

''Osobna oralna higijena podrazumijeva mehaničko uklanjanje bakterijskog biofilma četkanjem i metodama čišćenja međuzubnih prostora, poput upotrebe zubnog konca ili interdentalnih četkica. U 'moru' ponuđenih sredstava za higijenu, važno je izabrati odgovarajuću četkicu jer je ona ujedno i najvažniji alat kod pranja zubi. Danas je standard mekana četkica, dovoljna kako bi uklonila biofilm sa površina zuba, a da istovremeno ne oštećuje zubno meso i zubnu caklinu.  Potrebno ju je promijeniti svaka 2-3 mjeseca.

Zube bi trebalo oprati 3 puta dnevno ili minimalno ujutro i navečer u trajanju od 3 minute, te osim zubne četkice jednom dnevno koristiti nešto za međuzubne prostore kao što su interdentalna četkica ili zubni konac, jer su to mjesta na kojima se najviše zadržavaju bakterije koje uzrokuju karijes i upalu zubnog mesa'', pojasnila je.

Oralnu higijenu, dodaje, treba započeti s prvim mliječnim zubićima u ustima.

Oralna higijena kod djece

''Budući da u tom dobu djeca često stavljaju razne predmete u usta, roditelj može iskoristiti situaciju te kroz igru očetkati ili gazom očistiti zubiće. Zube je potrebno četkati dječjim zubnim četkicama, kod jako male djece samo s mlakom vodom, a kod malo starije s fluoridiranim zubnim pastama. Idealno vrijeme za samostalno korištenje zubne četkice ovisi o razvijenosti djetetove motorike. Vođeno pranje zuba, u kojem roditelj pokazuje pravilno četkanje te istovremeno kontrolira kvalitetu pranja zuba djeteta, treba provoditi do polaska u školu, a u razvijenim europskim državama ono se preporuča do ulaska u pubertet'', kaže stomatologinja Zovko.

Za djecu je najsigurnije je odabrati dječje zubne paste jer one imaju prilagođen okus i manje količine fluorida, kako bi se izbjegla opasnost od unošenja prevelikih količina fluora u organizam zbog mogućeg gutanja, savjetuje.

Kada dijete odvesti stomatologu

Bilo bi pametno dijete odvesti stomatologu nekoliko puta prije zahvata kako bi se upoznalo s prostorom i liječnikom te stvorilo osjećaj ugode.

''Prvi posjet doktoru dentalne medicine mora se obaviti u dobi između 6. mjeseca i navršene prve godine djetetova života. Prvi posjet nije traumatičan te se nastoji stvoriti ugodna atmosfera za dIjete kako bi ono u budućnosti dobro surađivalo s doktorom dentalne medicine. Na prvom pregledu stomatolog će pregledati djetetove zube i uputiti roditelje u pravilan način provođenja oralne higijene i pravilan način prehrane.  Pregled mora teći bez forsiranja kako bi dijete postalo zadovoljan pacijent koji redovito kontrolira stanje usne šupljine. To je najbolji način prevencije problema u budućnosti'', savjetuje dr. Zovko.

Odvedite vaše dijete na redovnu kontrolu kod izabranog doktora dentalne medicine svakih šest mjeseci, rekla je doktorica, jer jedino tako se na vrijememogu uočiti promjene na zubima

Roditelji odgovorni za zdravlje zubi djece

''Poticanje učinkovite oralne higijene već od najmlađe dobi djeteta ključno je za zdrave zube u budućnosti, a time i zdravlje cijelog organizma. Provođenje dobre navike svakodnevnog održavanja oralne higijene pomoći će vašem djetetu da razvije svijest o važnosti oralnog zdravlja koja će ga pratiti tijekom cijeloga života'', rekla je dr. Zovko, dodajući da je upravo je uloga roditelja u poticanju oralnog zdravlja kod djece najvažnija.

''Kod nas, na žalost, još nije razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja za opće zdravlje pojedinca, a još manje o važnosti provođenja oralne higijene. Naime, karijes je danas, još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90 posto cjelokupnog pučanstva. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je preko 90 posto. Važno je napomenuti roditeljima da je zdravlje zubi vaše djece u vašim rukama''.

Kopirati
Drag cursor here to close