Text neck

Evo koje vam bolesti prijete ako tražite najbolji kut za selfie

Mobiteli su glavni krivci i za stres, osobito ako često provjeravate ima li što novo.To izaziva osjećaj anksioznosti, a stručnjaci savjetuju da mobitel što češće držite utišanim i provjeravate ga svakih nekoliko sati.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 02. 2018. u 21:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim tegoba kao što su "text neck", nomofobija, fantomska vibracija, koje su posljedica pretjerana korištenja mobitela, tu je i već poznati selfie lakat. Odnosi se na sve one koji su opsjednuti selfiejima, a riječ je o simptomima vrlo sličnim teniskom laktu, ali umjesto aktivnog bavljenja tenisom selfie manijaci ovu bolest dobivaju zbog prevelikog naprezanja ruke u nadi da će pronaći najbolji kut, piše Slobodna Dalmacija.

Rezultat su deformacije tetive, bol i upale u mišićima, a stručnjaci su već našli idealno rješenje za takve. Na bolno mjesto postavite obloge, istežite mišiće ruke, a u krajnjem slučaju dobit ćete i protuupalne lijekove. Ozljedu možete lako izbjeći – mobitel prebacite u drugu ruku i redovito vježbajte da biste poboljšali cirkulaciju. 

Mobiteli su glavni krivci i za stres, osobito ako često provjeravate ima li što novo.To izaziva osjećaj anksioznosti, a stručnjaci savjetuju da mobitel što češće držite utišanim i provjeravate ga svakih nekoliko sati.

Osim toga, pametni mobiteli nepovoljno djeluju i na vaš ten. Puni su bakterija koje se lako prenose na kožu. No, postoje slušalice koje češće možete koristiti za razgovaranje i tako izbjeći pojavu prištića. Ako ste se ikad zapitali zašto vas često bole vrat i leđa, razlog bi se mogao skrivati u slanju SMS-ova, surfanju putem mobitela ili korištenju društvenih mreža.

Službeni naziv za ovu bolest je "text neck", a kako bi se ovaj problem spriječio, potrebno je mobitel držati u ravnini očiju, savjetuju stručnjaci. Postoji čak aplikacija koja se zove "Text Neck Indicator" koja vam daje obavijest i zeleno svjetlo kada ste u približno optimalnoj poziciji, i pogađate, crveno svjetlo, kada vršite pritisak na vaš vrat.

Tu je još jedno rješenje – svakih 20 minuta ostavite uređaje sa strane, sjedite uspravno, razgibajte ramenima, riješite se bolova u vratu i ramenima, ustanite i idite u šetnju. Patite od nomofobije ako vam se događa da opsesivno provjeravate imate li propuštene pozive, e-mailove ili SMS-ove, te konstantno nadopunjavate bateriju da se slučajno ne bi ispraznila. Ako ne možete ni za vrijeme spavanja isključiti mobitel onda definitivno spadate među 66 posto nomofobičara, navodi se u istraživanju koje je proveo SecurEnvoy.

Tu je i fantomska vibracija kada korisnici umišljaju da im mobitel vibrira. Mnogi pate i od sindroma karplanog tunela koji se javlja zbog pretjeranog tipkanja na mobitelu. Ako se pronalazite u ovim opisima, razmislite malo o vašem zdravlju.

Kopirati
Drag cursor here to close