Širenje

Opasan virus i u Japanu

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se novi virus može brzo proširiti i obavještenje je poslano bolnicama širom svijeta.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 01. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japan je danas potvrdio prvi slučaj novog koronavirusa od kojeg je u Kini preminula jedna osoba.

Japansko Ministarstvo zdravlja objavilo je da su rezultati bili pozitivni kod muškarca iz prefekture Kanagava, prenijela je Srna.

Oboljeli je boravio u kineskom gradu Wuhanu, gdje je prijavljena epidemija upale pluća za koju se vjeruje da uzrokuje novu vrstu koronavirusa. On je u bolnicu primljen s visokom temperaturom, ali je otpušten pošto su simptomi nestali.

Američki State Department objavio je jučer zdravstveno upozorenje o odlasku u regiju Wuhan.

Tajlandske zdravstvene službe, također su objavile da pojačavaju nadzor putnika koji dolaze na aerodrome pred obilježavanje kineske Nove godine kada se očekuje da će tu zemlju posjetiti oko 800.000 turista iz Kine.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se novi virus može brzo proširiti i obavještenje je poslano bolnicama širom svijeta.

Koronavirusi pripadaju velikoj grupi virusa koji mogu da izazovu zaraze od običnog do Teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS). Pojedine vrste virusa uzrokuju manje ozbiljna oboljenja a neki su, poput onog koji dovodi do Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) daleko teže.

Kopirati
Drag cursor here to close