Nogometni mecena

On ima cjepivo za koronu: Gospodine Trump, treba prvo skočiti pa reći Hopp!

Njemački magazin Spiegel piše kako je Hoppova kompanija CureVAC daleko odmaknula u radu na cjepivu protiv koronavirusa i samo što nije počela s kliničkim testovima njegove učinkovitosti.
Lifestyle / Zdravlje | 16. 03. 2020. u 21:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Witters / Milijarder Dietmar Hopp vlasnik je kluba Hoffenheim

I dok koronavirus hara svijetom i redom odgađa jedno sportsko natjecanje za drugim, vlasnik njemačkog Hoffenheima Dietmar Hopp blizu je pronalaska lijeka.

Naime, ako je vjerovati uglednom njemačkom magazinu Spiegelu, njegova kompanija CureVAC, daleko je odmaknula u radu na cjepivu protiv koronavirusa i samo što nije počela s kliničkim testovima njegove učinkovitosti.

Ta je informacija došla i do američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je Hoppu navodno ponudio ogroman novac da cjepivo ekskluzivno proda Americi, no ovaj je to odbio.

"Ako želimo razviti učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, onda osoba koje ga primjenjuje kako bi zaštitila ljude mora pokazati više solidarnosti s njima. Odbio sam ovu i još neke ponude za prodajom ekskluzivnog prava na cjepivo, jer kada bude gotovo i uspješno, želim da bude na raspolaganju cijelom svijetu, a ne samo odabranima", rekao je Hopp.

Ovakav Hoppov stav oduševio je njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmaiera: "To je sjajna odluka i poruka te kompanije. Time što će cjepivo, ako bude uspješno, ponuditi svima, pokazao je kako se čovjek treba ponašati u situaciji poput ove. Poruka gospodina Hoppa je da Njemačka nije na prodaju."

U Americi počeli prvi testovi vakcine

Prvi volonter u istraživanju lijeka protiv koronavirusa primio je danas prvu dozu eksperimentalne vakcine, objavio je Američki institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID).

Naime, u prvoj fazi testiranja vakcine sudjelovat će 45 zdravih i odraslih osoba u razdoblju od šest tjedana, prenosi BBC.

Naglašeno je da će svaka osoba dobiti dvije injekcije u razmaku od mjesec, a znanstvenici se nadaju kako će imunološki sistem ispitanika dobro reagirati na vakcinu te će se pokazati da ono zaustavlja infekciju.

Pokažu li se rezultati pozitivnim, trebat će još puno više ispitanika i višemjesečno istraživanje.

Inače, ovo eksperimentalno testiranje održava se u Seattleu.

Vakcina koristi RNK koji su stručnjaci razvili u suradnji s kompanijom Moderna te vrijedi istaći da su upravo oni radili i na otkrivanju vakcine protiv SARS-a i MERS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close