Apsurdi i nelogičnosti

Okovi samoizolacije: Zašto jedno vrijedi za mene, a drugo za moje dijete?

Čemu razdvajanje djece u razredima kada se, zbog jednog pozitivnog djeteta, cijeli razred šalje u samoizolaciju.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 09. 2020. u 12:42 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoizolacija koja se izdaje djeci u školama sve više postaje apsurd i njezina nelogičnost sve više izlazi na vidjelo. Čemu razdvajanje djece u razredima kada se, zbog jednog pozitivnog djeteta, cijeli razred šalje u samoizolaciju, pitaju se roditelji jedne mostarske škole. Još važnije pitaju se, na temelju kojeg nalaza se izdaje samoizolacija djeci?

''Ne možeš telefonski odrediti samoizolaciju. Kad sam trebao otvoriti bolovanje, liječnik mi je rekao da mi ne može izdati bolovanje bez pregleda, a ovdje telefonski djecu stavljaju u samoizolaciju, bez pregleda. Zašto jedno vrijedi za mene, a drugo za moje dijete?'', pita se otac djeteta koje se trenutno nalazi u, kako kaže, prisilnoj samoizolaciji.

Kako je rekao za Bljesak.info, iako nije primaran kontakt sa zaraženim učenikom dijete mu je moralo u samoizolaciju, Naime, razred je podijeljen u dvije skupine, zaraženo dijete je bilo u drugoj skupini, ali svejedno svi su otišli u samoizolaciju. Čemu onda razdvajanje djece u učionicama, pita se.

''Poruku smo dobili na viber od nastavnika. Rekli su nam da se javimo obiteljskom liječniku koji će zatim poslati sanitarnog inspektora i on bi mom djetetu izdao rješenje o samoizolaciji. Znači nitko ga ne bi pregledao, uradio test, ništa'', govori.

Dvostruka pravila

Međutim nije to jedini paradoks koji je primijetio. Da prava za njega i njegovo dijete nisu ista pokazuje i  nedavni događaj u njegovoj firmi.

''Kolega je dobio koronu na poslu, on je otišao doma na liječenje, dezinficirali su urede i mi svi ostali normalno smo idući dan došli na posao. Moje dijete je otišlo u samoizolaciju jer je učenik bio pozitivan u razredu, u drugoj učionici'', objašnjava pitajući se čemu dvostruka pravila.

Dvostruka pravilima i sve nelogičnosti o samoizolaciji za Bljesak.info komentirala je i Borislava Kamšigovska Šaric, predstavnica udruge Naša djeca i glasna protivnica samoizolacije. Ona objašnjava da su te samoizolacije apsurd nad apsurdima. Paradoks samoizolacije osjetila je na temelju iskustava svoga djeteta. Naime, kaže kako je, da bi izbjegla mjere moguće samoizolacije, naložila djetetu da masku nosi i tijekom nastave.

''Moje dijete po mojoj naredbi, cijelu nastavu nosi masku, sjedi na udaljenosti od drugih učenika, ide u samoizolaciju jer je u razredu bio pozitivan dječak. Iako je razred podijeljen u skupine gdje jedan dan jedna skupina ide online, a druga dolazi na nastavu, u samoizolaciju ipak idu svi. Međutim paradoks je da profesori koji su djeci predavali ne idu'' objašnjava.

Mogući kolaps

Zašto u poduzećima ne idu svi u samoizolaciju kad se dogodi pozitivna osoba u kolektivu? Zašto profesori ne idu u kad je učenik pozitivan?– vrlo jednostavan odgovor, objašnjava Kamšigovska Šaric – nastao bi kolaps.

''Shvatili su, ukoliko budu slali sve radnike u samoizolaciju nastao bi kolaps. Ne ide cijeli kolektiv u samoizolaciju, nego samo pozitivna osoba. U zdravstvu bi nastao kolaps kad bi nas sve slalo u samoizolaciju, a tako i u drugim firmama. Živo me zanima kako bi oni objasnili radnicima je li to bolovanje ili radno vrijeme. I kako se to plaća.'', govori. 

Normalno odvijanje nastave prije nekoliko dana prosvjedima i peticijama zatražili su i roditelji u Hercegovini. Podršku im je dalo i nastavno osoblje, koje je, kako tvrde ipak ucijenjeno ugovorima s ministarstvom pa se ne mogu glasnije pobuniti protiv mjera koje su školstvo pretvorile u kaos.

S druge strane, u Federaciji BiH još se uvijek čeka odluka o skraćivanju samoizolacije iako je rečeno kako će se pratiti što to rade drugi. A drugi, poput Hrvatske u kojoj samoizolacija sada traje šest dana, tu mjeru mijenjaju.

Inače, tko bi trebao u samoizolaciju pojasnila je ranije i Andrea Jurić, glavna federalna epidemiologinja, pojasnivši što se to smatra 'prvim kontaktom' i svojim odgovorom na sebe navukla bijes roditelja kojima je ''zaprijetila'' policijom.

''Ugrubo desetak minuta bližeg kontakta na metar, ako su osobe bez zaštitne opreme mogu se smatrati prvim kontaktom i trebaju u izolaciju. Ako su obje osobe nosile masku u kontaktu, nije potrebna izolacija. Potrebno je aktivno praćenje, ali ne i izolacija. Ako je samo jedna osoba nosila masku, tu je mogućnost transmisije virusa, dakle tu osobu koja je primarni kontakt treba izolirati tih 14 dana i liječnik će procijeniti kada je najbolje vrijeme da se osoba testira'', rekla je tada epidemiologinja Jurić.

Čekanje promijene

Dok se nešto ne promijeni po pitanju ovih nelogičnih samoizolacija ostaje, ukoliko je vaše dijete dobilo samoizolaciju, voditi računa sa se pridržava preporuka za njihovo provođenje, a njih nije malo.

Tako, pored toga što vam dijete ne smije izlaziti, trebalo bi boraviti u dobro prozračenoj jednokrevetnoj prostoriji.  Između ostaloga, poželjno je i da mu ograničite kretanje i po stanu, a ne bi bilo loše da članovi kućanstva ostanu u drugoj prostoriji ili barem da budu na udaljenosti od jedan metar. A ako do sada nije, morat će temeljito prati ruke.

Pazite da provodite ove smjernice, jer nakon što vam dijete ode u samoizolaciju, nazvat će vas iz policije gdje će vas obavijestiti da će uskoro doći i provjeriti pridržava li vam se dijete svih ovih mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close