Mjesta za paniku nema

Oko 350 migranata u Lipi zaraženo šugom

''Ovdje dolaze neke organizacije, dođu doktori da pregledaju ljude, daju nam lijekove, i ostale stvari'', priča migrant iz Afganistana.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 02. 2021. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 350 migranata u Prihvatnom centru Lipa zaraženo je šugom, javlja federalna. Prema mišljenju struke, mjesta za paniku nema, ali zbog prirode bolesti koja se lako prenosi, liječiti se moraju svi migranti.

''Već se krenulo sa tretiranjem scabiesa, šator po šator, sa promjenom garderobe, kupanjem, medikamentima, dezinfekcija prostora, ćebadi, pranje'', kaže Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Migranti koji su izvan kampova u većini slučajeva su bez ikakve zdravstvene zaštite. U devastiranoj zgradi Doma penzionera u samom centru Bihaća, u nehumanim uvjetima, živi oko stotinu migranata.

''Ovdje dolaze neke organizacije, dođu doktori da pregledaju ljude, daju nam lijekove, i ostale stvari'', priča migrant iz Afganistana.

''Kad sam išao na gejm bila je noć, nije bilo svjetla, pao sam s planine i povrijedio nogu. Ovdje su dolazila dva doktora, ne znam iz koje organizacije, vidjeli su moju nogu, dali su mi dva brufena, nisu mi dali više lijekova'', kazao nam je još jedan.

Zdravstvena, ali i sigurnosna situacija mogla bi se dodatno zakomplicirati dolaskom proljeća, jer se očekuje novi val migranata, a svi prihvatni centri odavno su popunjeni. Migranti moraju biti izmješteni van urbanih sredina.

''Očekujemo da će i iz drugih dijelova BiH prihvatiti određeni broj migranata kako bi se ovaj teritorij, ova regija rasteretila'', rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik policije USK.

Migranti i nakon što budu izmješteni izvan teritorije USK, zbog blizine granice, vraćaju se nazad. A zbog pojačanje kontrole na granicama Europske unije, često zaglave na svojoj ruti, posebno na području Bihaća i Velike Kladuše.

Kopirati
Drag cursor here to close