S trećinom doze

Odobreno Pfizer cjepivo za djecu od pet do 11 godina

Stručnjaci tvrde da je cijepljenje mladih neophodno za povratak normalnom životu.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 11. 2021. u 08:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija: Djeci se daje cjepivo s trećinom doze koja se daje odraslima

Sjedinjene Američke Države su odobrile cjepivo Pfizer/BioNTech za djecu od pet do 11 godina, otvarajući put milijunima mladih Amerikanaca da se cijepe.

Odluka direktorice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rochelle Wolensky dolazi nakon pažljivog razmatranja američkih regulatora za lijekove, prenosi BBC.

Sjedinjene Države već daju cjepivo osobama od 12 i više godina. Ovo odobrenje utječe na oko 28 milijuna djece u SAD-u.

Stručnjaci tvrde da je cijepljenje mladih neophodno za povratak normalnom životu.

Ova odluka dolazi nakon što su stručni paneli pri CDC-u i Upravi za hranu i lijekove (FDA) procijenili rizike i koristi od cijepljenja djece protiv Covid-19.

Dužnosnici FDA utvrdili su da je cjepivo bilo oko 91 posto efikasno u prevenciji Covida kod male djece i da je njihov imunološki odgovor usporediv s onim koji se vidi kod osoba starosti od 16 do 25 godina. Istraživanja nisu pokazala nikakve ozbiljne nuspojave.

Djeci uzrasta od pet do 11 godina daje se cjepivo s trećinom doze koja se daje odraslima, stvarajući novi logistički izazov za dobavljače lijekova i doktore. Koriste se i manje igle, a drugu dozu će biti potrebno dati tri tjedna nakon prve.

U priopćenju, predsjednik Joe Biden rekao je da će cjepivo za djecu ''omogućiti roditeljima da okončaju mjesece zabrinutosti za svoju djecu i smanjiti stupanj do kojeg djeca šire virus na druge".

Covid je doveo do zatvaranja 2.300 američkih škola ove godine, što je utjecalo na 1,2 milijuna učenika i 78.000 nastavnika od kolovoza, objavio je NBC u utorak, pozivajući se na visokog dužnosnika CDC-a.

Među djecom starosne dobi između pet i 11 godina, u SAD-u je potvrđeno oko 1,8 milijuna slučajeva Covida, prema CDC-u.

Manje od 200 je umrlo, a većina njih je imala postojeće zdravstvene probleme.

Neki medicinski stručnjaci kažu da je, s obzirom na trajanje Delta varijante i povratku učenika u škole, cijepljenje djece ključni sljedeći korak u borbi protiv pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close