EU

Odobreno liječenje kanabisom dječje epilepsije

Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njen je glavni kanabinoid i nije psihotropan.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 09. 2019. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija prvi je put odobrila upotrebu proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, no samo za pacijente koji pate od dva rijetka oblika dječje epilepsije.

Liječnici nekim pacijentima smiju propisati Epidyolex, oralnu suspenziju koja se dobiva iz kanabisa i sadrži kanabidiol, glavni sastojak medicinske marihuane, piše BBC, prenijela je Hina.

Kanabidiol čini 40 posto ekstrakta industrijske konoplje, njen je glavni kanabinoid i nije psihotropan.

No terapija je u zemljama EU-a dopuštena samo u slučaju dva oblika dječje epilepsije, točnije u slučaju Lennox-Gastautova sindroma i Dravetova sindroma, koje je iznimno teško liječiti jer pacijenti ponekad imaju i nekoliko epileptičnih napada dnevno.

Upotreba lijeka dopuštena je u Velikoj Britaniji i ostalim europskim državama, no britanski Nacionalni institut za zdravstvo još ga ne preporučuje jer "nema dokaza o dugoročnoj učinkovitosti lijeka".

Neki roditelji u međuvremenu u Nizozemskoj traže alternativna rješenja za spomenuti lijek jer on ne sadrži upravo ono što oni traže - tetrahidrokanabinol (THC).

Naime, lijek ne sadrži nikakve psihoaktivne komponente kanabisa, a roditelji vjeruju da upravo THC pomaže njihovoj djeci.

Lijek je razvila tvrtka GW Pharmaceuticals i može se koristiti u kombinaciji s ostalim antiepilepticima, poput klobazama.

 


"Novi lijek nada je za neke porodice, a odluka Evropske unije u svakom je slučaju pozitivan korak naprijed. Ipak, treba istaknuti da je medicinski kanabis još uvijek poput minskoga polja", smatra liječnica i profesorica neurologije na londonskom University Collegeu Lisa Sander.

THC sadrži i lijek sativex, koji se propisuje osobama koje boluju od multiple skleroze.

Kopirati
Drag cursor here to close