Apel iz ljekarni

Odgovor na paniku u Mostaru: Ne kupujte maske!

''Apeliramo na sve ljude, da NE KUPUJU MASKE bez razloga i u panici, jer maske ne služe za prevenciju bolesti'', govori za Bljesak.info Andrijana Maslać, voditeljica ljekarni Alpha plus.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 02. 2020. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana, u našim ljekarnama, svjedoci smo užasne panike koja se proširila među ljudima, a koja nikako nije posljedica znanstveno utemeljenih činjenica, nego naprotiv, velikog broja krivo tumačenih informacija.

Ovo su potvrdili i u mostarskim ljekarnama Alpha plus, gdje ističu kako su zbog novonastale, 'umjetno izazvane situacije', i oni kao zdravstveni djelatnici, dužni upozoriti građane na neke činjenice.

''Apeliramo na sve ljude, da NE KUPUJU MASKE bez razloga i u panici, jer maske ne služe za prevenciju bolesti'', govori za Bljesak.info Andrijana Maslać, voditeljica ljekarni Alpha plus.

Navodi kako maski na tržištu nema, ljekarne povlače posljednje količine koje im dobavljači prodaju po stravično visokim cijenama, zbog teškog dolaska do njih.

“Iako im pokušavamo objasniti da to nije odgovarajuća zaštita, ljudi i dalje panično kupuju i traže maske. Maski na tržištu nema i dobavljači teško dolaze do njih, što utječe na nerealno visoku cijenu prema nama. Tako visoku i nerealnu cijenu smo onda i mi primorani plasirati našim kupcima” , objašnjava Maslać.

  / Kada koristiti masku...

Trenutno maski ima u ograničenim količinama, i kako nam ističu, 'dobro bi bilo da dođu u ruke ljudima kad one stvarno zatrebaju'.

''Maske koriste oboljeli kako bi kihanjem i kašljanjem, odnosno kapljičnim putem, spriječili širenje bolesti. Zdravi pojedinci se mogu zaraziti i ako imaju masku, ako bolesna osoba kašlje u njih'', objašnjavaju.

Kao najbolji vid prevencije, odnosno ono na što bi stanovnici trebali usmjeriti svoju pažnju, umjesto potrage i kupovine maski, jeste jačanje imunološkog sustava.

''Bilo to hranom ili dodacima prehrani, ali vaš imunološki sustav je jedini adut kojeg možete koristiti u borbi protiv svakog virusa pa i ovog. Strah i panika su neprijatelji svakog organizma, možda i veći nego virus koji ga napada. Odbacite paniku, jačajte svoj imunološki sustav, perite ruke, izbjegavajte zatvorene javne prostore i okupljanja, a ako slučajno dođe do infekcije virusom, nosite masku da ne zarazite druge. Poštujte jednostavna pravila, koja vrijede i za svaki drugi virus, a ne samo Corona virus'', poručili su.

Šta je korona virus?

Korona virusi su velika porodica virusa koji uzrokuju oboljenja od uobičajene prehlade do ozbiljnih bolesti. Posljednji korona virus je nova vrsta koja se ranije nije pojavljivala kod ljudi. Mnoge zemlje u svijetu već promatraju postojanje slučajeva oboljenja i poduzimaju mjere kako bi spriječili širenje virusa, a do sada je najviše pacijenata prijavljeno u Kini, a oboljelih ima i u europskim zemljama, poput Italije. Preporučuje se zemljama da budu spremne da poduzmu određene mjere ali uzevši u obzir trenutno dostupna saznanja, Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje nikakva ograničenja putovanja ili trgovine.

Standardne preporuke za prevenciju širenja infekcije za putnike iz ili za pogođena područja su redovno pranje ruku, pokrivanje usta i nosa u slučaju kihanja, i izbjegavanje bliskog kontakta sa svakim ko pokazuje simptome disajnih oboljenja. 

Osnovne informacije

Korisne infografike koje pojašnjavaju da zdrave osobe treba da koriste maske samo u slučaju da se brinu o oboljelima, i u tom slučaju kako pravilno koristiti maske, dostupne su na ovom linku, na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Odgovori na pitanja o tome koliko je opasan virus i šta sve treba znati, dostupni su ovdje i ovdje, a objašnjeni su i najčešći mitovi o ovom virusu

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za javnost, moguće je preuzeti ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close